mondo.rs

Tri super jeftina načina da brzo odledite stakla

Autor:

Odleđivanje stakala na automobilu su jedan od najdosadnijih poslova koje morate raditi zimi

27
A- A A+
auto, led, stakla, zima, automobil Foto: MONDO/Marko Tanasković

Za nama je jedna od najhladnijih noći ove zime, pa se može očekivati da će naši ljubimci s četiri točka biti prekriveni debljim slojem snega.

Skidanje, odnosno struganje može potrajati i nekoliko desetina minuta, ako nemate odgovarajući hemijski "alat".

Ovde vam nećemo predstaviti neko od kupovnih rešenja za otapanje leda, jer ona u većini slučajeva predstavljaju opasnost po zdravlje, a i postoji velika mogućnost da ih nemate pri sebi baš kad su vam potrebna – ovih nekoliko dana u godini.

Prvo rešenje je sirćetno. Pomešajte sirće (najbolje alkoholno) i vodu u odnosu 3:1 i mešavinu sipajte u bocu s prskalicom. Preporuka je da se sva stakla poprskaju što je ranije moguće, kako bi mešavina što više bolje odreagovala.

Ove mešavine možete koristiti kako biste odledili i brave na kolima.

Sličan recept, koji će efikasnije delovati na led, predstavlja mešavina medicinskog alkohola (70-procentni) i vode u odnosu 2:1. Kada ovom tečnošću poprskate led, sačekajte desetak sekundi i moći ćete lako da ga skinete.

Ubedljivo najefikasnije rešenje je prskanje stakala nerazblaženim 70-procentnim alkoholom u koji ste dodali par kapi deterdženta za ručno pranje sudova.

Ako nemate neki od predloženih sastojaka, probajte da otopite srednje toplom (nikako vrelom) vodom, koju ćete prosuti po staklima.

Inače, jedan od efikasnijih načina da sprečite formiranjem debljeg sloja leda na staklima automobila jeste postavljanje kartona ili starih peškira preko njih. Rešenje nije baš najlepše za oko, ali "radi posao".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti