• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF potvrdio: U Beogradu smo od sredine marta

Izvor Fonet

Međunarodni monetarni fond (MMF) je spreman da podrži Srbiju i namerava da sredinom marta počne dijalog sa vlastima, rečeno iz međunarodne finansijske organizacije.

 MMF - novi aranžman sa Srbijom Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Na razgovorima će se identifikovati široki makroekonomski ciljevi i prioriteti politike tokom narednih nekoliko godina, ocenio je u autorskom tekstu za NIN šef misije MMF za Srbiju Džejms Ruf.

Ruf je podsetio da je 22. februara završen trogodišnji aranžman sa Srbijom i građanima je odao priznanje za odlučnost i marljiv rad, koji su uspeh učinili mogućim.

ODLUČENO: Potpisaćemo novi aranžman sa MMF

Uz očuvanje fiskalne i makroekonomske discipline, Ruf navodi da u MMF smatraju da je vreme za reforme poreske uprave, monetarnog i finansijskog sektora i rešavanje problema sive ekonomije, povećanje kvaliteta javne infrastrukture i restrukturiranje i privatizacija državnihpreduzeća.

Odlični rezultati prethodnog aranžmana

Osvrnuvši se na uspešne rezultate programa Srbije sa MMF-om, koji je završen 22. februara, Ruf je istakao da je u protekle tri godine preduzeto dosta važnih koraka, i da je do početka do kraja tog programa očuvana finansijska disciplina, da je budžetski deficit od skoro sedam odsto BDP-a u 2014. pretvoren u suficit veći od jedan odsto, uz smanjenje javnog duga znatno ranije i brže nego što je to bilo prvobitno predviđeno.

U prvoj grupi su, kako navodi, fiskalne reforme poput poreske uprave, reforme poreske politike u cilju unapređenja podsticaja za fizička lica i privredu, pojednostavljivanje taksi i naknada, zatim izmena okvira fiskalnih pravila, bolji finansijski odnosi između centralnih i lokalnih vlasti, pobošljanjo upravljanje javnim finansijama i delotvornija socijalna zaštita.

Druga grupa, prema njegovim rečima, podrazumeva reforme monetarnog i finansijskog sektora - jačanje strategije dinarizacije, reformisanje državnih finansijskih institucija i suzbijanje rizika pranja novca i finansiranja terorizma.

"Deo tog paketa su poboljšanja u poslovnom sektoru, poput rešavanja problema sive ekonomije, velikog povećanja kvantiteta i kvaliteta javne infrastrukture, kao i restrukturiranje i privatizacija državnih preduzeća", ističe Ruf.

Srbija mora, kako smatra, da se okrene narednim izazovima i da izvrši znatno dublju transformaciju svoje ekonomije kako bi bila spremna da se nadmeće na jedinstvenom tržištu kada pristupi EU.

AKO NE ŽELITE DA "ŽIVITE" OD DOZNAKA

"Ukoliko Srbija ne nastavi da radi na tome da postane dinamična ekonomija u kojoj glavnu ulogu igra privatni sektor i koja se bazira na veštinama, rizikovaće da ponovo postane pasivan region koji zavisi od doznaka, dok dinamična radna snaga, sa sposobnostima koje imaju dobru prođu na tržištu, bude napuštala zemlju u potrazi za boljim prilikama negde drugde u EU", poručuje Ruf.

Kako je ocenio, Srbija sada ponovo beleži ekonomski rast, ali još uvek ne brzinom koja će joj omogućiti da uspešno pristigne razvijenije zemlje EU.

"Još toga treba da se uradi u oblastima koje su od ključne važnosti za svakodnevni život, poput poboljšanja javnih usluga, kao što su zdravstvo i obrazovanje", smatra šef misije MMF-a.

Sve su to važne oblasti kojima će Srbija vremenom morati da se pozabavi - pored mnogih drugih pitanja koja se nalaze van mandata MMF, a koja će biti neophodna za uspešno članstvo u Evropskoj uniji, ocenio je Ruf.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

O ne....

special image