• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatna dobit NIS-a: Rast 80 odsto u 2017.

Izvor Tanjug

Naftna industrija Srbije (NIS) u 2017. godini imala je neto dobit od 27 milijardi dinara, što je rast od čak 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"NIS grupa je u 2017. godini značajno unapredila finansijske rezultate u odnosu na 2016. i započela realizaciju strateških projekata koji će obezbediti dalji razvoj kompanije kao lidera na balkanskom tržištu naftnih derivata", ističe se u saopštenju.

Dobit NIS-a u prošloj godini pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA) iznosila je 47 milijardi dinara, odnosno 18 odsto više nego 2016.

Novi ciklus ulaganja

"NIS ulazi u novi ciklus investicija i samo u 2018. godini uložićemo gotovo 47 milijardi dinara što je najveći iznos ulaganja NIS-a još od 2013. godine. Uveren sam da će nam realizacija započetih projekata i upotreba inovativnih tehnologija omogućiti da zadržimo lidersku poziciju na regionalnom energetskom tržištu, pronalazeći brze i efikasne odgovore na sve izazove modernog tržišta", izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Kako je objašnjeno, bolji finansijski rezultati ostvareni su zahvaljujući rastu cena sirove nafte na globalnom tržištu, pozitivnim kursnim razlikama, povećanju obima prodaje i sprovođenju programa mera za povećanje operativne efikasnosti u NIS-u čiji se efekat na pokazatelj EBITDA u 2017. godini procenjuje na 7,2 milijarde dinara.

NIS je u prošloj godini investirao 26,5 milijardi dinara, dva odsto više nego 2016. godine, od čega je najviše uloženo u istraživanje i proizvodnje nafte i gasa i modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo.

"Nastavljen je i trend rasta obaveza NIS-a po osnovu poreza i drugih javnih prihoda koje su iznosile 171 milijardu dinara, što je pet odsto više u poređenju sa 2016. godinom. NIS je petu godinu zaredom isplatio dividendu akcionarima u iznosu od 25 odsto neto dobiti iz 2016. godine i u te svrhe izdvojio više od četiri milijarde dinara", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda u prošloj godini iznosio 3,6 miliona tona što je devet odsto više nego u 2016. godini.

NIS ne staje: Do 2025. ulažu još 2,2 milijarde $

NIS je podsetio da je u oktobru prošle godine u Rafineriji nafte Pančevo počela izgradnja postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja i da je ta investicija vredna više od 300 miliona evra. Početak rada novih postrojenja očekuje se u 2019. godini čime će se Rafinerija u Pančevu, kako je navedeno, svrstati među najmodernije u Istočnoj Evropi.

Mercedes preporučuje kupovinu goriva NIS-a

U saopštenju NIS-a je navedeno i da je prometa naftnih derivata iznosio 3,5 miliona tona, odnosno pet odsto više nego u 2016. godini, kao i da su otvorene tri nove benzinske stanice, rekonstruisano 11 i kupljena jedna benzinska stanica, a da je u regionu proširena ponuda premijum goriva.

Većinski vlasnik NIS-a je ruski Gaspomnjeft sa 56,15 odsto udela u kapitalu, a Republika Srbija poseduje 29,87 odsto, a ostatak građani Srbije.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Micko

Ko visoko leti.... znate dalje

Djordjo

Bravo branko. Tako se to radi

deda

nista cudno cene nafte bile od 30 do 50 dolara a na pumpi ko i kad su bile 110 dolara, nafta za 2016tu je ugovarana 14te i 15te, zato i ovi rezultati

special image