Rade Šerbedžija odbio ulogu zločinca sa Kosova

Autor:

Albanski mediji na Kosovu Mediji pišu da je Radetu Šerbedžiju bila ponuđena uloga u filmu o Ademu Jašariju, organizacije "Oslobodilačka vojska Kosova", koja je označena kao teroristička.

9
A- A A+
rade šerbedžija Foto: Mondo/Goran Sivački

Reditelj i scenarista sa Kosova Ljuan Krueziju priprema film o Ademu Jašariju, koji je za Albance heroj, a za srpsko stanovništvo zločinac.

Mediji na Kosovu pišu da je uloga Adema Jašarija u tom filmu ponuđena Radetu Šerbedžiji, ali i da je on odbio ponudu.

Krueziju je kontaktirao Šerbedžiju preko glumca Envera Petrovcija, ali je Šerbedžija odbio ponudu, uz komentar:  "Ako bih ja kao Srbin glumio Jašarija, onda bi ga ceo svet prihvatio".

Šerdbežija je jedan od retkih glumaca sa ovog prostora koji je ostvario karijeru u najvećoj filmskoj industriji na svetu - Holivudu.

Adem Jašari je bio jedan od osnivača i vođa takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (UČK). Sahranjen je u selu Donji Prekaz, u opštini Srbica, gde je ubijen u sukobu s policijom. Jašari je tokom 1990. godine pohađao vojnu obuku u Albaniji, nakon čega je formirao ilegalnu naoružanu terorističku bandu na području Prekaza. Zbog teških krivičnih dela i terorističkih napada u kojima je bilo više poginulih i ranjenih Srba i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Adem Jašari je bio u odsustvu osuđen na dvadeset godina zatvora.

Jašari je ubijen u oružanom sukobu sa srpskim snagama na Kosovu marta 1999. godine.

Povezano

Sve vesti