MONDO/Agencije

Sirija: Humanitarni konvoj ušao u Istočnu Gutu

Konvoj humanitarne pomoći ušao je danas u pobunjeničko uporište u Istočnoj Guti, kod Damaska, saopštio je Biro za koordinaciju humanitarnih pitanja UN (OCHA).

1
A- A A+

Konvoj nosi lekove i hranu za oko 27.500 osoba i prvi je koji je ušao u opsednutu enklavu otkako je sirijska vojska 18. februara započela vojnu operaciju da bi zauzela Istočnu Gutu.

DRAMA Sirija: Bombe na Gutu u čast "primirja"

Makron Putinu:Sirija da prihvati prekid vatre

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je od predsednika Rusije Vladimira Putina da osigura da Sirija prihvati Rezoluciju 2401 Ujedinjenih nacija, koja poziva na 30-dnevni prekid vatre u toj zemlji. Makron je poručio da humanitarni konvoji moraju stići do onih kojima je to neophodno bez ikakvog zadržavanja, saopštio je njegov Kabinet, prenosi Rojters. On je, inače, dnevne, odnosno petočasovne prekide vatre, koje je predložila Rusija, nazvao "neadekvatnim.

Prema podacima nevladinih organizacija, u tim vojnim akcijama je život izgubilo oko 700 civila.

Kako je rečeno, kamioni su "ušli u Dumu, u Istočnoj Guti".

OCHA je navela da im "nije dozvoljeno da unesu neka vitalna medicinska pomagala".

"Zbog toga, tri od 46 kamiona koja su poslata u Dumu su gotovo prazna", rekla je zvaničnica OCHA u Damasku Linda Tom.

Pomoć je u Istočnu Gutu stigla u vreme kopnene ofanzive vladinih snaga, koje su već zauzele veliki deo te enklave u kojoj se među civilima kriju pobunjenici ali i teroristi ISIS-a.

To je prva isporuka pomoći otkako je na snagu stupilo primirje koje je Rusija proglasila prošle nedelje, kojim je predviđena evakuacija ranjenika i civila i davanje pomoći ali su te odredbe ostale mrtvo slovo na papiru.

Putin o Guti: Rusija neće beskonačno trpeti

Povezano

Sve vesti