mondo.rs

Danas je Sveti "Batica"! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Da li ste čuli za dudeizam, religiju nastalu iz filma "Veliki Lebovski"?

Danas, 6. marta, više od 100.000 dudeista širom sveta slavi sveti da Dudeizma: Dana Batica (Dudeism: The Day of the Dude).

Sve je nastalo 1998. godine i izlaskom filma "Veliki Lebovski", kultne komedije braće Koen koja opisuje nekoliko dana u životu Džefrija Lebovskog (glumac Džef Bridžis) kojem je nadimak "Dude", kalifornijskog zabušanta koji se nađe u situaciji da ga zamene sa milionerom istog imena. Iako film nije baš najbolje prošao na bioskopskim blagajnama, oduševio je mnoge i dobio milione svojih sledbenika tokom proteklih godina.

Film je u potpunosti promenio pogled na život grafičkog dizajnera iz Kalifornije, Olivera Bendžamina i inspirisao ga da pokrene internet stranicu koja je ubrzo prerasla u "religiju" - dudeizam.

ANKETA: Najveće budale s velikog platna

Od onda do danas Dudeizam ima više od 100.000 sveštenika koji propovedaju širom sveta, a Oliver Bendžamin je postao "Dudely Lama". Imaju i svoju službenu stranicu gde piše da Dudeizam koristi neke filozofske poglede Taoizma i da se sve temelji na tome kako život ne bi trebalo da shvatamo suviše ozbiljno. "Take it easy", moto je dudeista i dodaju da je život ionako kratak i komplikovan.

"Dudeizam će vam pomoći da ne zaboravite što je zapravo važno u životu i što je ono što vas čini srećnim. Novac je moć, a dudeisti nemaju nameru da se takmičme s bogatim religijama poput hrišćanstva. Mi smo najsporije rastuća religija na svetu', rekao je Bendžamin koji je proveo deset godina s rancem na leđima putujući svetom.

Tako da - srećan vam Dan Batica!

Izvor: YouTube/Movieclips

Izvor: YouTube/Movieclips

Povezano

Sve vesti