FEST I OSKAR (FILMSKE RECENZIJE)

Naš kolumnista gledao je četiri filma, evo njegovih ocena!

FEST I OSKAR (FILMSKE RECENZIJE) Foto: YouTube/Screenshot/Oscars

Super je zapravo ovaj FEST-ov termin na koji se direktno nadovezuje dodela Oskara u Los Anđelesu – kome god je stalo do toga, ima sjajnu priliku da po upravo odgledanim projekcijama (a repertoar i FEST se uvek potrude da pokriju sve bitno sa dodele) isprati i glamuroznu predstavu koja, okej, ništa bitno ne znači, ali ipak predstavlja zanimljiv osvrt na prethodnih filmskih godinu dana.

Taj prvi ponedeljak po završetku FEST-a i dodele nagrada, po pravilu donosi burne rasprave o tome šta je i koliko razočaralo i oduševilo. Pri tom ne mislim na onaj glamurozni deo koji se odigrava na crvenom tepihu, već pre svega na same filmske naslove. I kad smo već kod toga, ne mogu a da ne konstatujem da sam ja sam u velikoj meri bio ozbiljno razočaran konačnom presudom članova Akademije.

Tu pre svega mislim na film koji je odneo one glavne Oskare (najbolji film, režija) i koji je, uostalom, i važio za glavnog favorita i pre nego što je ceremonija počela.

OBLIK VODE (THE SHAPE OF WATER)

Novi film Giljerma del Tora, jednog od tri meksička "amigosa" koji su osvajali Oskara za režiju (Kuaron, Injaritu), bajka je o lepotici i zveri koju smo videli već toliko puta, od Koktoa, preko King Konga i bića iz Crne lagune, pa sve do ovog del Torovog filma. Ovog puta, radnja se dešava u hladnoratovskom okruženju, u tajnoj vladinoj postaji u Baltimoru. Elza, i sama siroče, nema devojka koja radi kao čistačica, u jednoj od laboratorija nailazi na tajanstveno biće iz močvare, ribolikog humanoida uhvaćenog u močvari i osuđenog na beskrajna testiranja, ali i mučenje.


Elza, naravno, u amfibiji pronalazi srodnu dušu i ljubav svog života, ali ova ljubavna priča za sva vremena, osim što u sebi nosi već očekivanu stilizaciju na koju je del Toro mnoge i navikao i navukao, teško da može da ponudi nešto više od toga. Iako je zbog vizuelnog stila zaista teško skrenuti pogled sa platna punih dva sata, u filmu ne postoji nikakva dramska tenzija koja bi ispunila i druge potrebe zahtevnog gledaoca. Originalnosti nema ni u karakterizaciji glavnih likova, pa tako "Oblik vode", baš kao što mu i ime kaže, do kraja ne uspeva da formira neki smisleni oblik.

miško Foto: YouTube/Screenshot/Oscars

SKRIVENA LJUBAV (CALL ME BY YOUR NAME)

S druge strane, film Luke Guadanjina nema tu vizuelnu magiju koja bi vas prikovala uz sedište, ali zato likovi i glumci uspevaju da vas zarobe svojom ljubavnom avanturom. I neka vas niko ne prevari pričom da je ovo gej film, delimično to svakako i jeste, ali ovo je pre svega film o prvoj ljubavi i svemu što taj fantastičan događaj nosi sa sobom – uzvišene osećaje, ali i bol i patnju u svakom slučaju.

Stvarno se ne sećam kada sam poslednji put gledao film u kojem nema nijednog negativnog lika i u kojem se ne desi nikakav skandal, niti išta slično, u kojem je sve toliko divno i plemenito. U svetu u kojem je neminovno da vam se potresi i stresovi dešavaju gotovo svakodnevno, ovaj beg u 80-e, u suncem okupanu severnu Italiju predstavlja jedan od najlepših trenutaka ovog FEST-a. Ovde moram da napomenem da sam u to vreme (1983.) imao otprilike isto godina kao i glavni junak filma, ali nisu me nostalgija i žal za boljim vremenima opčinili, već upravo ljubavna emocija koju oseća i proživljava Elio, tinejdžer koji na imanju svojih roditelja sreće Olivera, studenta koji im je u poseti. Sledi leto ljubavi u kojem će Elio osetiti najslađe voće u svom životu. (Breskva?)

Senzualna režija i Oskarom nagrađeni scenario Džejmsa Ajvorija (89) evidentni su "krivci" za ovako briljantno uobličenu romantičnu dramu, ali nema tog koji će iz sale izaći a da ne bude opčinjen glumom čudesnog Timotija Šalameja, buduće nove zvezde svetske kinematografije. Nije dobio Oskara, ali je zaslužio mnogo više od toga. Šteta je i što Sufjan Stivens nije nagrađen statuom za najbolju pesmu, ali smo zato svi mi nagrađeni njegovim fantastičnim, ni dva minuta dugačkim nastupom na samoj dodeli. (Vau i za Sufjanov sako).

A što se tiče poslednjeg dijaloga u filmu između sina i oca, verovatno najsnažnije i najvažnije filmske scene u 2017. godini, dovoljno je samo citirati tvit koji je postavio Frenk Oušn nakon projekcije – "Majkl Stalbarg (lik oca u filmu) je moj novi otac i to je to".


miško Foto: YouTube/Screenshot/Oscars

LADY BIRD

O odrastanju govori i film Grete Gervig, romantična komedija Sandens stila u kojoj pratimo takođe samo jedno leto u životu junakinje iz naslova filma. Ona upravo završava poslednju godinu u katoličkoj školi u Sakramentu i očajnički pokušava da ode što dalje od svoje porodice i uopšte sredine malog mesta u kojem se oseća zatočenom.

Iako nimalo originalnog zapleta – "Lady Bird" se bavi svim opštim mestima u životu srednjoškolaca tog uzrasta (gubljenje nevinosti, razni poroci, nerazumevanje sa majkom…) – film ima određenu dozu šarma i humora koja će vas uglavnom sprečiti da se totalno smorite ovom projekcijom. Devojke će, nema sumnje, u ovom filmu pronaći mnogo više subverzivnih i buntovničkih momenata, ali svejedno, nakon adolescencije prikazane u "Skrivenoj ljubavi", nije lako adaptirati se na stereotipe i afektacije plasirane u debitantskom ostvarenju Grete Gervig.


miško Foto: YouTube/Screenshot/Oscars

JA, TANJA (I, TONYA)

Spektakularna biografija Tanje Harding, klizačice koja je prva izvela trostruki aksl na takmičenju, je jedna od onih neverovatnih priča koje mogu da nastanu samo u Americi, ali fascinacija njenim likom i delom prevazilazi sve granice. Tu ludačku priču o devojci iz tzv. "white trash" familije verovatno svi već dobro poznaju, ali incident sa koleginicom Nensi Kerigan je najupečatljiviji. Film se ne bavi njenom muzičkom, trkačkom, spasilačkom, porno i bokserskom karijerom, ali se film "Ja, Tanja" ni klizačkom karijerom ne bavi na pravi način.

Jer trijumf i tragedija koje se dešavaju oko ove cure baš i nisu materijal za crnu komediju, čini mi se. Iako je oduvek bila idealan medij za podsmeh američke javnosti (ne samo tabloida) i rijaliti zvezda i pre nego što su realiti programi postojali, Tanja Harding je bila i neverovatan sportista, atleta čiji će nastupi ostati zapamćeni u istoriji sporta i Olimpizma. Svejedno, Kreg Gilespi, reditelj ovog gledljivog, ali ne baš dobrog filma, odlučio se za ovu sigurniju opciju i Tanju prikazao bez i trunke empatije i izvrgao je ruglu, baš kao što je to uradio i ceo svet pre njega.


Mnogo snažniji portret ove američke heroine dao je već pomenuti Sufjan Stivens u pesmi iz prošle godine, objavljenoj simultano sa premijerom filma. Navodno je ova pesma bila i ponuđena autorima ovog biopika, ali su je oni bez suvislog obrazloženja odbili.

MONDO neće napraviti sličnu grešku, pa umesto trejlera za film, pogledajte spot za ovu predivnu pesmu i posvetu Tanji jednog i jedinog Sufjana Stivensa.

Izvor: YouTube/Asthmatic Kitty Records

Za kraj, moram da priznam da nisam uspeo da se nateram da gledam dva sata šnajderskog filma, da se još uvek nisam bavio ni Oldmanovim Čerčilom, da se nisam našao ni sa onom čileanskom "Fantastičnom ženom" i Kobijevom "Dragom košarkom", da mi je u bioskopima falio i dokumentarni "Ikarus" i da žalim što "Dankerk" i "Bilbordi" nisu dobili ono što su i zaslužili.

Toliko od mene ove festovsko/oskarovske zime iz ozbiljno propalog i urušenog Centra "Sava".

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  FEST I OSKAR (FILMSKE RECENZIJE)

  video 5 7

  Naš kolumnista gledao je četiri filma, evo njegovih ocena!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  TRI BILBORDA - FILM OD PET ZVEZDICA!

  video 38 53

  Naš kolumnista je gledao film kojem prognozira sve važnije nagrade, evo i zašto!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  CRNI PANTER (FILMSKA RECENZIJA)

  29 5

  Naš kolumnista nije plakao kao publika u Africi, ali je svakako uveren da je ovo ultra zabavan i zanimljiv film pun...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  DOUŠNIK (FILMSKA RECENZIJA)

  8 3

  Nećemo pamtiti nijednu ulogu iz filma bogatog problemima za koje veliki Spilberg, očigledno, nije bio spreman.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  KOKO (FILMSKA RECENZIJA)

  11 1

  Dobili smo novi crtani klasik, zbog kojeg je pola sale bilo uplakano - saznajte i zašto!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  WIND RIVER i BRAWL IN CELL BLOCK 99 (RECENZIJE)

  video 8 17

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je iskoristio novogodišnje lenčarenje da pogleda dva filma. I oba, kaže, zaslužuju...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  STAR WARS – POSLEDNJI DŽEDAJI (FILMSKA RECENZIJA)

  48 5

  Šokantno dobar film koji je zaslužio pet zvezdica!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  BEZ LJUBAVI (FILMSKA RECENZIJA)

  video 3 1

  Besprekorni glumci, nepodnošljiva dvosmislenost i muka koja pogađa pravo u srce u filmu koji je sve, samo ne crna...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  TOR: RAGNAROK (FILMSKA RECENZIJA)

  39 3

  Navikli ste da je Tor "Marvelova najslabija karika"? Ovaj ultrazabavni film će vas naterati da promenite mišljenje!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  MAMA! (FILMSKA RECENZIJA)

  28 7

  Od alegorijske priče sa sjajnom ekipom do treš košmara spektakularnih razmera - naš kolumnista gledao je film koji...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  BLEJD RANER 2049 (FILMSKA RECENZIJA)

  video 43 7

  Evo šta naš kolumnista misli o novoj verziji kultnog filma po priči Filipa K. Dika!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  TO (FILMSKA RECENZIJA)

  37 20

  Totalni promašaj, koji apsolutno ne funkcioniše kao Kingovo štivo, već samo kao prilično bezličan i dosadan...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  VOZAČ - FILM OD PET ZVEZDICA!

  video 35 29

  Naš kolumnista oduševljen je filmom, saznajte i zašto!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  ATOMSKA PLAVUŠA (FILMSKA RECENZIJA)

  video 14 6

  Loše zamišljen i još lošije napisan scenario, i povremene sjajne bitke u "socrealističkom" okruženju - sve to u...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  DANKERK - REMEK DELO! (RECENZIJA)

  video 75 73

  U bioskopu sa ocem, naš kolumnista je gledao film "za sva vremena i sve ratove", koji je nazvao remek-delom....

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  PLANETA MAJMUNA: RAT (FILMSKA RECENZIJA)

  22 9

  Zašto su našem "skuvanom" kolumnisti otupele ganglije? Zato što je odgledao potpuno razočaravajuću završnicu jednog...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  SPAJDERMEN: POVRATAK KUĆI (RECENZIJA)

  19 4

  Nemojte ni da sumnjate da će novi Piter dominirati MCU filmovima ne samo u samostalnim nastupima, već i kao član...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  ČUDESNA ŽENA (RECENZIJA FILMA)

  video 51 10

  "Nemam ništa protiv ženskih filmova, majke mi", napisao je u mejlu, uz novi tekst, kolumnista MONDA Miško Bilbija....

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  BEŽI! (FILMSKA RECENZIJA)

  video 29 0

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija poznat je po oštrini, "istančanom ukusu", neki bi rekli, zahtevnom. Ali, kad on...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  OSMI PUTNIK: KOVENANT (FILMSKA RECENZIJA)

  video 15 3

  Zašto je naš kolumnista iz bioskopa izašao pomalo razočaran, i šta je u ovom filmu uzbudljivo, a šta budalaština?

Sve vesti