Kralj šeprtlji Gaša slavi 61. rođendan (FOTO)

Autor:

Jedan od najpopularnijih stripova (i u Srbiji) "Gaša šeprtlja" napunio je 61 godinu. Tim povodom u Beogradu je otvorena izložba posvećena ovom strip junaku.

Kralj šeprtlji Gaša slavi 61. rođendan (FOTO) Foto: Mondo/Goran Sivački

"Gaša Šeprtlja" (Gaston Lagaffe), humoristički je strip Andrea Frankena (1924-1997), genija evropskog stripa i humora.

Serijal se pojavio 28. februara 1957. u belgijskom magazinu Spiru i prati dogodovštine Gaše, "besposlenog junaka", čiji dolaze iz lenjosti ili "korisnih" izuma, što se završava uništavanjem kancelarije.

U Francuskom institutu u Beogradu otvorena je izložba "Mabreee, izložba Gaše Šeprtlje!" koja traje do 4. aprila. Najveći deo su Gašine ilustracije i table koje je crtao Andre Franken.

POGLEDAJTE IZLOŽBU


"Gaša Šeprtlja" je i kod nas jedan od najpopularnijih stripova. U Srbiji i Jugoslaviji izlazi od 1965. u brojnim izdanjima, a najpopularniji je u prevodima Đorđa Dimitrijevića, koji je prevodio i stripove "Talični Tom" i "Asteriks".

Nedavno je dovršeno objavljivanje celokupnog "Gaše" na srpskom jeziku u šest knjiga, sa Dimitrijevićevim prevodom, na osnovu francuskog kanonskog izdanja, uključujući i table koje do sada nisu objavljivane u Srbiji i regionu. Izdavač je beogradska izdavačka kuća "Beli put".

Na otvaranju izložbe u utorak uveče premijerno je predstavljen trejler francuskog igranog filma "Gaša Šeprtlja", koji će u bioskope doći 5. aprila.

POGLEDAJTE TREJLER

Izvor: YouTube/2iFilm Srbija


U Dečijem kulturnom centru Beograda, od 26. do 28. aprila, biće održan "Gašin sabor" - prvi festival karikaturalno-humorističkog i porodičnog stripa, posvećen ove godine Andreu Frankenu.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti