MONDO/Tanjug

Povećan broj obolelih od morbila

Autor:

Za samo dva dana, 128 novih slučajeva malih boginja!

0
A- A A+
bolnički krevet, pregled, bolnica, klinika, hitna pomoć, bolest, zaraza, lečenje, lekari, doktor, doktori, pacijent, pacijenti, Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Prema izveštaju Instituta "Batut", do 6. marta bila su registrovana 3.162 slučaja obolevanja od malih boginja u Srbiji. Prema poslednjem izveštaju, do danas ih je 3.290, što znači da se broj obolelih povećao za 128 za samo dva dana.

Ukupno devetoro ljudi je umrlo od komplikacija izazvanih morbilama.

Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 70 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut".

Većina obolelih osoba (95 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 358 obolelih osoba.

Od početka oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije. Intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do navršenih 14 godina.

Povezano

Sve vesti