Šta je ultraljubičasto zračenje i zašto je opasno

Autor:

Odavno smo već upozoreni na to ultraljubičasto zračenje može biti veoma štetno za naše zdravlje. Da li znate zašto i kako da se zaštitite na pravi način?

0
A- A A+
sunce Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Deo spektra sunčevog zračenja - Ultraljubičasto zračenje je onaj deo spektra sunčevog zračenja koji je svojom talasnom dužinom iznad onog koje naše oko opaža kao ljubičasti deo sunčeve svetlosti.

Spektar ultraljubičastog zračenja deli se na tri vrste zračenja:

- UVA

- UVB

- UVC

Po štetnosti, za ljude je najnepovoljnije UVB zračenje. Iako ono čini samo 10 procenata ultraljubičastog zračenja koje dospe do površine Zemlje ipak je najznačajniji uzročnik nepovoljnih promena na koži čoveka.

Na ljudskoj koži mogu se ustanoviti brojne škodljive posledice UVB zračenja:

- crvenilo

- plikovi

- pigmentacija

- brzo starenje kože

I koža koja izgleda normalno može imati značajna patološka oštećenja.

Bitne su promene u ćelijama melanocitina koje su značajne u fotozaštiti kože. Rak nastaje kad ultraljubičasto zračenje ošteti DNK određenih ćelija kože što uzrokuje njihovo abnormalno razmnožavanje.

Najveće ultraljubičasto zračenje je oko solarnog podneva (između 12 i 14 časova) jer tada zraci padaju najkraćim putem kroz ozonski omotač.

Sneg, voda i pesak reflektuju najveći deo zračenja koji dospeva do njih, piše "Politika".

Da li znate kako da se zaštitite?

Pre svega, izbegavajte da budete na sunačanim mestima od 12 do 14 časova, a tokom vrelih letnjih dana i duže: od 11 do 17 časova.

Naočare za Sunce obavezno nosite, ali samo one koje imaju sertifikat da zaista štite od UVB zračenja. Više o tome:

Nije svejedno kakve cvikere nosiš

Dermatolozi ne zagovaraju sunčanje, ali ni potpuno sklanjanje od sunca, jer je ono neophodno zbog konverzije provitamina D u vitamin D, ali savetuju i da se obavezno koriste kreme koje imaju zaštitni faktor. 

Pročitajte kako da odaberete tu kremu:

Da tvojoj koži ne presedne sunčanje

Tagovi:

Povezano

Sve vesti