mondo.rs,MONDO/Agencije

Gnev zbog ruskog sladoleda! FOTO

Ruska fabrika za proizvodnju sladoleda "Slavica" našla se na meti kritika jevrejske zajednice u toj zemlji, nakon što je u prodaju uvela sladoled u kornetu - "Siromašni Jevrejin”.

18
A- A A+

"Predstavljamo vam sladoled 'Siromašni Jevrejin'. Probajte svu ovu slast, izgleda da on i nije toliko siromašan", objavila je "Slavica" na svojoj zvaničnoj stranici na društvenoj mreži "Vkontakte" (ruska verzija Facebooka), prenosi "Euronjuz".

Ambalaža sladoleda, plavo-bele boje izgleda poput zastave Izraela, a na njoj je istaknut i jevrejski simbol - Davidova zvezda.

Ovaj proizvod dospeo je među glavne vesti u ruskim medijima, posebno nakon što je jedan od glavnih predstavnika jevrejske zajednice u zapadnom ruskom gradu Naberežnije Čelni Leonid Štajnberg izjavio da je "u najmanju ruku šokiran".

"Kao prvo, gde su oni ikada videli siromašnog Jevrejina? Kao drugo, ko im je dozvolio da vređaju nečija nacionalna osećanja", upitao je Štajnberg razgovarajući sa predstavnicima lokalnih medija.

On je tokom televizijskog intervjua čak i zapretio da će tužiti proizvođača ukoliko sladoled ne bude povučen iz prodaje.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Direktor "Slavice", s druge strane, odgovorio je da je prodaja tog sladoleda ostvarila veliki uspeh.

"Pogledajte prodaju! Ljudi ga obožavaju! Na kraju krajeva, jasno je da ovaj Jevrejin nije siromašan uopšte", rekao je on.

Kancelarija lokalnog tužioca saopštila je za agenciju RIA Novosti da je otvorila istragu koja treba da utvrdi da li je proizvođač legalno iskoristio ime "Siromašni Jevrejin" i izraelsku zastavu na ambalaži.

Fabrika "Slavica" iz ruske republike Tatarstan pre dve godine je na tržište lansirala sladoled od čokolade pod nazivom "Obamka" (Mali Obama), na čijem je omotu bila slika tamnoputog dečaka.

Frka zbog sladoleda! Rusi naljutili Amere

Nakon što su u inostrani mediji zbog toga optužili fabriku za rasizam, taj sladoled je povučen iz prodaje, a pre "Obamke", fabrika je u prodaju uvela sladoled "Holol", što je, navodi se, pogrdni naziv za Ukrajince.

Povezano

Sve vesti