Đukić: Ajmo Đoriću, ajmo Karadžiću...

"I, kako ja posle da kažem igračima da izginu za grb države na terenu, kada im odozgo, direktno od predsednika stiže informacija da je klub preči od reprezentacije?!", pita Đukić.

0
A- A A+

Miroslav Đukić oprostio se u četvrtak, 21. avgusta, od srpskog fudbala, simbolično, konferencijom u beogradskom Hotelu "Balkan". S obzirom na to kako i kada je smenjen, iznošenje prljavog veša sasvim je bilo očekivano.

Ali, ni u tome, Đuka nije prelazio granicu, čak je u nekoliko navrata nasmejao brojne novinare.

Ko ne zna, Miroslav Đukić nije više selektor A i olimpijske reprezentacije Srbije, zameniće ga Radomir Antić. Ugovor sa FSS, Đukić je potpisao u januaru ove godine i za nepunih osam meseci, koliko je radio sa reprezentativcima, zabeležio je skor 1-5-5.

Na pitanje "da li je smenjen zbog toga što je Stručni odbor FSS procenio da rezultati u prethodnom periodu nisu bili zadovoljavajući ili zbog ličnog sukoba sa predsednikom Saveza Tomislavom Karadžićem", Đukić je odgovorio:

"Ja sam i Partizan napustio zbog Tomislava Karadžića. Posle tri remija, video sam da je saradnja sa tim čovekom nemoguća. Za mene je bila velika tragedija kada sam video da će doći na čelo FSS, ali sam morao da nastavim da radim svoj posao. Ipak, znao sam tada, a tako je i bilo, da neće biti organizacije, već će se sve svoditi na čistu improvizaciju, jer on samo tako može da funkcioniše. On nikada neće stati iza vas kada dođe i do najmanjeg potresa", rekao je Đukić, čiji je višemesečni sukob sa Karadžićem eksplodirao u Pekingu, u trenutku kada je prvi čovek srpskog fudbala tražio od selektora da vrati Ljubomira Fejsu u Partizan, već posle prve utakmice i remija sa Australijom (1:1).

"I, kako ja posle da kažem igračima da izginu za grb države na terenu, kada im odozgo, direktno od predsednika stiže informacija da je klub preči od reprezentacije?!", pita Đukić.

Smenjeni selektor, koji nije doživeo da vodi seniorsku reprezentaciju ni na jednoj zvaničnoj takmičarskoj utakmici, objasnio je i zbog čega je Karadžić tražio povratak Fejse u Beograd.

"U srpskom fudbalu svako svakome duguje nešto, to su repovi koje naši čelnici vuku iz prošlosti. Sve se događa po ćoškovima... Da bi gosn Karadžić postao predsednik FSS, potrebno je da Zečević tu i tamo izlobira poneki glas. I to tako funkcioniše. Naravno, to dovodi predsednika u situaciju da posle svima duguje i šta čovek da radi kada ga pozovu i traže da im vrati uslugu? Onda tražite "rupe". Tako to funkcioniše, večito se traže "rupe" u zakonima, propisima..."

"Karadžić stalno traži rupe"

Đukić je naveo i primer.

"U tome je razlika između Karadžića i mene, što ja poštujem zakon, a on traži rupe. Po pitanju isplate mog ugovora, rekao je "tražićemo rupe u ugovoru". O tome vam pričam, to je njegov sistem rada. Isto je bilo i sa pozivanjem fudbalera. Meni zakon, odnosno propisi FSS daju mogućnost da pozovem svakog fudbalera kojeg želim i ja sam tu mogućnost iskoristio. On je kasnije tražio rupe, kako bi poslao Fejsu kući".

Kada je reč o Fejsi, priča ide ovako:

"Veče posle utakmice sa Australijom, imali smo sastanak na kojem su bili još Zoran Laković i Dušan Savić. I oni su rekli Karadžiću da nije dobro to što radi. Svako je ostao pri svome, a ja sam morao da izvršim njegovo naređenje, jer je iznad mene u hijerarhiji. Pozvao sam igrače i saopštio im to. Oni su ostali na sastanku i, posle samo pet minuta, došli su i rekli mi da mnogi, Rajković, Tošić, Kolarov, Kačar svakodnevno trpe pritisak od svojih klubova, koji traže da se vrate iz Pekinga. Rekli su mi da, kada bi se Fejsa vratio u Partizan, oni više ne bi imali argument kojim bi se suprotstavili klubovima. To bi dovelo do potpunog rasula. Doneli smo odluku da svi ostanemo zajedno i da završimo turnir, da se ne obrukamo i odbranimo čast", prepričao je Đukić.

"Igre smo završili, sačuvali integritet, a rezultat nije došao, jer za to nisu postojali uslovi".

To je Đukić rekao i pred Stručnim odborom FSS, na kojem mu je izglasano nepoverenje. Kako je izgledao taj sastanak?

"Pismeni izveštaj nisam im napisao, jer sam znao da nisu odgledali nijednu našu utakmicu, da nisu došli ni na trening, da vide kako radimo. Zašto bi im bilo šta pisao i gubio vreme? Namerno sam im rekao: "Gospodo, pitajte me šta želite?", kako bih im dokazao da nemaju pojma šta smo i kako radili. Šta sad, ja im napišem da smo igrali u formaciji 4-3-3, a onda me Čabrinović pita: "A, što nisi igrao 4-4-2?" Hteo sam da ispadnu smešni... Nisam dobio ni jedno jedino pitanje o struci! Sve se svodilo na pitanja gosn Simića, tipa "Zašto pomoćni trener Janković ima tri posla?", na šta sam mu ja odgovorio da pita Tomislava Karadžića zašto i on ima "sto" funkcija".

"Gospodo, zaštitite Antića"

Đukić je dodao da stav "struke" nije bio presudan za njegovu smenu, jer je Karadžić u medijima dan pre toga već izjavio da će Radomir Antić biti novi selektor.

"Ne valja Klemente, ne valja Đukić, sada neće valjati ni Radomir Antić. Ne znam kako će se taj čovek snaći za tako kratko vreme do početka kvalifikacija? Voleo bih da Karadžić sada kaže da li je spreman da preuzme odgovornost, jer se to ne može očekivati od čoveka kojeg su postavili nekoliko dana pred početak takmičenja. Čekam da vidim da li će večiti potpredsednik preuzeti odgovornost jednom u životu. Neka se i oni malo potroše... 'Ajmo Đoriću, 'ajmo Karadžiću, nikad niste plaćali cehove, već samo gurali druge u prvi plan", pozvao je Đukić rukovodstvo da "bar jednom stanu iza selektora i reprezentacije".

"Želim Karadžiću sav uspeh sveta, jer je to ujedno i uspeh srpskog fudbala. A, ja sam prošlost srpskog fudbala", poručio je Đukić da više ovde neće raditi.

"Pa, mi u Srbiji izvučemo drugog odozdo (slučaj Banat) i onda tražimo rupe kako to da objasnimo ljudima zašto Banat, a ne Smederevo. Sednemo nas trojica i smislimo da "grad ne stoji iza Smedereva". Voleo bih da vidim tu studiju, u kojoj je neko procenio da grad ne stoji iza kluba. To su, ljudi, ozbiljne stvari, ko će igrati u prvoj, a ko u drugoj ligi. I to je naša javnost progutala. Ovde u Srbiji, neko je od oka procenio da grad ne stoji iza kluba, to je strašno".

"Nema šanse da neko mlad uspe ovde", podvukao je Đukić, koji je poručio da je imao sjajnu saradnju sa igračima.

"Oni su jedina svetla tačka srpskog fudbala. Nemam potrebe da im se udvaram, ali tragedija je da oni budu u drugom planu. Odem u Niš i shvatim da ljudi tamo ne znaju igrače Partizana i Crvene zvezde, ali zato svi znaju za Toleta i Džombu".

"Igrači (ni)su sjajni"

Novinari se i nisu baš složili da su igrači toliko sjajni.

"Ne mogu ništa da im zamerim. Oni su protiv Argentine i Obale Slonovače dali 200 odsto mogućnosti. Jedino gde sam im zamerio je u prijateljskoj utakmici u Ukrajini. To je najgori meč bio. Hteo sam da ih zadavim. U svim ostalim mečevima dali su sve od sebe. Nismo više SFRJ, moramo da budemo svesni da još nije realno da pobedimo Nemačku, ali tome moramo da težimo. Gospodin Stepanović je naš najbolji trener, ali on je jedva ostao u ligi sa Čukaričkim. Zašto? Zato što je to realnost Čukaričkog", procenio je Đukić.

Kada mu je povučena paralela između neuspeha srpske reprezentacije i konstantnih uspeha Hrvatske, koja ima duplo manje stanovnika od Srbije i lošiju ligu, Đukić je opet imao odgovor.

"Ali, oni imaju kontinuitet. Bilić doživi neuspeh sa mladom reprezentacijom i to protiv Srbije! Ovde bi ga odmah proterali, a oni su mu dali šansu da vodi A reprezentaciju, jer su prepoznali njegov potencijal i to im se vratilo. Koja ekipa u Srbiji je završila ligu sa jednim trenerom? Ne postoji sistem, već samo improvizacija!"

"Pa, mene su smenjivali već posle prve prijateljske utakmice sa Makedonijom".

Da li je Đukić u pravu, pokazaće samo eventualni (ne)uspeh njegovog naslednika.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti