Beta

Istorijski potez: Si može da vlada DOŽIVOTNO

Autor:

U Kini je danas odobren ustavni amandman koji predsedniku te zemlje omogućava da doživotno bude na funkciji.

8
A- A A+


Svekineski narodni kongres sa oko 3.000 delegata odobrio je ustavni amandman. Za predlog je glasalo 2.958 delegata, dvoje je bilo protiv, tri uzdržana a jedan glas je bio poništen, prenela je agencija AP.

Ustavnim amandmanom izbrisna je stavka prema kojoj predsednik može da ima samo dva uzastopna mandata od pet godina.

Predlog je naišao na kritike među liberalnim aktivistima koji promenu vide kao vraćanje na eru Mao Cedunga, čija je politika vladavine jednog čoveka dovela Kinu do gladi, haosa i konačno političke stagnacije.

Ustavnim amandmanom koji je danas odobren u Kini oboren je sistem koji je 1982. uveo nekadašnji kineski lider Deng Sjaoping kako bi sprečio da neko doživotno vlada, odnosno diktaturu, piše AP.Rezultati glasanja objavljeni su oko 15.50 po lokalnom vremenu na ekranu u sali Svekineskog narodnog kongresa.

"Ustavni amandman je odobren", saopšteno je u sali nakon čega je usledio aplauz.

Kineska agencija Sinhua prenela je da je u pitanju prvi ustavni amandman u poslednjih 14 godina.

AP navodi da predsednik Kine Si Đinping nije pokazivao emocije i da je ostao na svom mestu kako bi odslušao izveštaj o radu Kongresa.

Centralni komitet Komunističke partije Kine predložio je da se iz Ustava izbriše stavka prema kojoj predsednik može samo da ima dva uzastopna mandata od pet godina.

Prethodno je Centralni komitet KPK predložio da "misao Si Djinpinga" bude upisana u Ustav. Njegovo ime i misao upisani su u oktorbu u Program KPK, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Cedungom. ;

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.