NEMANJIĆI: Zavadi, pa vladaj!

Autor:

Gledali smo petu epizodu hit serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", pa ako vi niste, znajte da vas očekuju spojleri dalje u tekstu.

94
A- A A+

Na početku pete epizode serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", Nemanja i Ana su se zamonašili, pa je on postao Simeon, a ona Anastasija. Stefana su ostavili na prestolu Raške i srpskih zemalja. Simeon odlazi u manastir Studenicu, dok Anastasija govori poslednje zbogom svom mužu i odlazi u crkvu svete Bogorodice.

Tenzija između braće zbog nepravednog stavljanja mlađeg sina Stefana umesto starijeg Vukana, raste i Vukan mu ističe da je sve zauvek promenjeno, ali da neće remetiti mir oca u koji se povukao (odnosno, obećao je ocu mir dok god je on živ, a posle...).

Car Isak Anđeo biva svgnut s trona od strane svog podmuklog brata. Aleksij mu skida krunu s glave i stavlja je sebi, ali ipak ne naređuje da se njegov brat ubije, već "samo" da ga oči više ne služe.

Stefanu stiže vest da je otac njegove žene Evdokije postao car, ali on ne deli oduševljenje svoje žene, već sažaljeva oslepljenog cara.

Vukan, gospodar Zete, ženi govori da želi da zasluži papsku milost tako što će širiti katoličku veru u svojoj zemlji. Na sastanku sa poglavarima, Vukan diskutuje o povezivanju sa papom i služa savete ili sumnje koje mu postavljaju. Upozoravaju ga da će rascepkati srpske zemlje umesto da se drže zajedno i da je glavni moto neprijatelja "Zavadi, pa vladaj", kao i da je borba uvek časnija opcija.

"Dosta s tim busanjem u grudi i pozivanjem u borbu bez obzira na ishod", besno govori Vukan svom prijatelju i podaniku Vuku, nakon čega ovaj ojađen odlazi kod Stefana da "druka" svog gospodara. Stefan ne shvata šta čuje preterano ozbiljno, već smatra da će njegovog brata to sve "proći".

Evdokija je izgleda nastavila svoje vragolasto ponašanje iz mladosti, te je Stefan opet zatiče kako flertuje sa nekim mladićem iz svoje zabavljačke grupice. Stefan se žali ocu da mu je žena na ivici da pređe granicu, ali mu Simeon savetuje da ima strpljenja za njenu mladost, ali i to što je iz vizantijske raskoši morala da se navikne na skromne uslove srpskih dvorova.

Remont "Nemanjića": Kako vam se sada čini? ANKETA

Raška i dalje čeka Stefana, jer sve te godine nije uspela da ugasi svoju ljubav prema njemu, a on joj ne da ide dalje sa dvora i otpočne svoj život, ali joj se poverava da mu je loš odnos sa ženom.

Papa Inokentije III diktira glasnicima prohteve koje ima za Vukana, a samim tim i da prihvata njegov zahtev, ukratko – traži od njega apsolutno pokoravanje katoličkoj crkvi.

Epizoda se završava scenom u kojoj otac Simeon odlazi da se pridruži svom sinu Rastku na Hilandaru, a Stefan ga sa grupom vojnika prati na putu ka tamo sa visoko podignutim zastavama.

"Sveti Sava" o ONOJ sceni i skidanju mraka!

Podsetite se šta su o "Nemanjićima" imali da kažu za MONDO TV:

Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti