Decu iz Srbije najviše usvajaju Šveđani

Autor:

U Srbiji trenutno 750 parova čeka da usvoji dete. Istovremeno 270 dece čeka da se za njih nađu usvojitelji.

4
A- A A+

Provere, ocenjivanja, godine strpljenja, ali i pravno nerešeni statusi dece - sve ovo čeka one koji u Srbiji žele da usvoje dete.

Međutim, i kada se taj proces završi čekanju nije kraj, jer većina domaćih usvojitelja želi da usvoji zdravo dete, mlađe od tri godine, pripadnika samo određene nacionalnosti. Kada za dete ne može da se pronađe domaći usvojitelj moguće je da ga usvoji stranac.

U Srbiji trenutno 750 parova čeka da usvoji dete. Istovremeno 270 dece čeka da se za njih nađu usvojitelji.

"Skoro kada je moje dete bilo na proceni i pričalo sa psihologom, ona je pitala svog psihologa da li ti imaš dece, a psiholog je odgovorio - ne, nemam. Ona je rekla - a zašto ne usvojiš, pa vidiš kako je moja mama toliko srećna sa nama pa i ti ćeš biti srećan", rekla je za RTS majka koja ima biološkog sina, ali i dvoje dece za koje se bori da ih usvoji, a želja joj je da ih u njenom domu bude bar petoro.

Posle razvoda, deca su njen pokretač, izvor snage i energije. Međutim, borba da oni nose njeno prezime traje više od pet godina. Da bi do toga došlo neophodno je da se reši pravni status dece - odnosno da se osim bioloških roditelja dece odreknu i babe i dede.

Da usvoji dete čeka 700 parova

"Nisam samo ja u pitanju. U pitanju je oko 700 parova koji čekaju. Neko čeka mnogo više, ima mnogo nerealnije želje nego što ja imam", kaže majka.

A oni koji čekaju često imaju veoma dug spisak poželjnih karakteristika deteta koje žele da usvoje. Zato mnogi mališani nikada ne dočekaju da postanu nečija deca.

Dragan Vulević, načlnik odeljenja kaže da su te karakteristike deteta uglavnom da su niskoklandarskog uzrasta, da imaju najviše do tri godine, da je apsolutno zdravo, tu se uglavnom isključuje romska nacionalnost kao poželjna.

"Deca koja se nalaze u jedinstvenom registru potencijalnih usvojenika uglavnom su ili iznad tog kalendarskog uzrasta ili imaju određene zdravstvene i razvojne probleme što onda opredeljuje naše domaće državljane usvojitelje da takvu decu ne prihvataju", navodi Vulević.

Decu iz Srbije najviše usvajaju Šveđani

Međutim, neka od te dece svoje porodice pronađu u usvojiteljima iz inostranstva, a podaci govore da decu iz Srbije najviše usvajaju Šveđani.

"Postoji jedna tradicija, naročito iz razvijenih zapadnih zemalja gde postoje porodice koje žele da prihvate decu sa smetnjama u razvoju i to su porodice koje faktički imaju svoju decu. Jedan od aspekata jeste i humanost i želja da se pomogne", naveo je Zoran Milačić, direktor Centra u Zvečanskoj.

Dom napuštenoj deci pružile su i brojne slavne svetske, ali i domaće ličnosti. Bivši glumački holivuski par Džoli-Pit pored tri biološka deteta ima i troje usvojenih, dok su se kod nas na takav humani korak odlučili Vlade Divac, Sergej Ćetković, ali i pokojna pevačica Esma Redžepova, koja je usvojila čak 48 dece.

Neki od njih su na ovaj način proširili svoju porodicu, dok su se drugi tako prvi put ostvarili kao roditelji.

Povezano

Sve vesti