On je ruski Dior

Autor:

Preživeo je sve režime, oblačio je poznate dame nekad i sad, on je Rus kojeg vole i u Americi.

Slava Zajcev (80) je ruski modni dizajner koji oblači mnoge poznate ličnosti širom sveta. Zovu ga Crveni Dior, ali do tog laskavog nadimka nije stigao preko noći.

Njegov otac je bio žrtva Staljinove represije, bio je u jednom od njegovih logora, a Slavina majka je radila kao čistačica i pralja. Detinjstvo mu je bilo teško, a zbog oca "narodnog neprijatelja", nije imao pravo da studira ono što je zapravo želeo - da postane pilot. Zato je upisao Fakultet primenjenih umetnosti i brzo je shvatio da voli da radi sa tekstilom.

I tako je sve počelo…

"Volim glamur i skupe materijale, krzno, perje, kristale… jer moja majka ništa od toga nije imala, čak ni dugu haljinu, a znam koliko je želela, kao i mnoge druge žene", rekao je Slava za "Njujork Tajms" 2004. godine.

Od trenerke do parfema

Dizajnirao je uniforme ruskog tima za Olimpijske igre 1980. Svoje kolekcije je prikazivao u Parizu i Njujorku još pre pada SSSR-a, a Oskar de la Renta je tražio njegovu reviju "na bis" 1990. godine. Takođe, kompanija "L'Oreal" ga je angažovala da učestvuje u kreiranju parfema "Maroussia".

Ovaj dizajner je poznat i po tome da pravi modele za krupnije žene, njegove modele mogu da nose i dame čiji je konfekcijski broj veći od 48.

Takođe, njegove kolekcije su uvek inspirisane Rusijom, i to se jasno vidi, pre svega u bojama i dezenima.

Svoju novu kolekciju je upravo prikazao na Nedelji mode u Moskvi, a "Vog" piše da je on "dizajner od kojeg mladi treba da nauče kako se spaja tradicionalno i moderno, lokalni folklor i svetska umetnost, talenat i poznavanje zanata".

Ovo nije prvi put da "Vog" Slavi. U članku iz 1988. pod naslovom "Crveni Dior", modni magazin piše da je on "probio granice Sovjetskog Saveza svojim bogatim, upečatljivim dizajnom, koji ga stavlja rame uz rame sa Lagerfeldom, Kardenom i Koko Šanel".

Među njegovom klijentelom su mnoge ruske estradne ličnosti, kao i bivša supruga Vladimira Putina.

Pogledajte kolekciju koju je upravo prikazao u Moskvi:

Povezano

Sve vesti