MONDO/Tanjug

Pošta Đinđiću: Bol ne prolazi (FOTO)

Autor:

Srbija se seća Zorana Đinđića mučki ubijenog na pragu Vlade Srbije pre tačno 15 godina.

Pošta Đinđiću: Bol ne prolazi (FOTO) Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Povodom petnaestogodišnjice ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije i lidera DS, venac u dvorištu Vlade Srbije položili su članovi sadašnje i Đinđićeve vlade, a članovi Demokratske stranke venac su položili na platou Zorana Đinđića.

Cveće na grob Zorana Đinđića položili su supruga Ružica i sin Luka Đinđić, kao i brojni građani i poštovaoci Zorana Đinđića.

Kao i svake godine na godišnjicu ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića, njegovi nekadašnji saradnici odali su mu poštu. Članovi kabineta i DS polaganjem venca, a LDP "Šetnjom za Zorana".  

Nakon polaganja venca na platou kod Trga Republike, novinarima se obratio član DS - a Zoran Alimpić, koji je podsetio da je upravo na tom mestu Skupština grada 2004. odala poštu Đinđiću, što je, dodao je, bilo propraćeno "velikim otporom tadašnjih koalicionih partnera, ali i tadašnje opozicije".

"Zoran Đinđić je bio prvi demokratski izabran gradonačelnik Beograda i prvi demokratski premijer, ubijen je u političkom atentatu radeći kao premijer i građani Beograda i Srbije će mu uvek odavati poštovanje", rekao je Alimpić i dodao da je Đinđić postavio ideologiju DS kojom se ta stranka i dalje vodi.

"ŠETNJA ZA ZORANA"

Šetnjom od sedišta LDP - a do Aleje velikana na Novom groblju, predstavnici te stranke su zajedno sa grupom građana odali poštu premijeru i lideru DS Zoranu Đinđiću, ubijenom na današnji dan 2003. godine.

U "Šetnji za Zorana" učestvovao je predsednik LDP - a Čedomir Jovanović koji je, nakon odavanja pošte u dvorištu vlade na mestu gde je ubijen Đinđić, rekao da je petnaest godina bez Đinđića kao večnost, "a opet tako malo za sve one poslove koje smo zajedno sa njim radili".

"Činjenica da ga nema, a da smo svi mi ovde, ne govori samo o našoj ličnoj privrženosti, svemu onom što on simbolizuje, nego i istini koja je jedini odgovor na pitanje šta je tajna svega onog pod čime se danas podrazumeva da govorite kada mislite na Đinđića", istakao je Jovanović.

On je dodao da je današnja šetnja, šetnja za Srbiju "u kojoj ćemo se jednog dana sresti sa njim"

"To je ona zemlja na koju je mislio kada je rekao videćemo se u budućnosti", naglasio je Jovanović. Kolona se kretala trasom Simina ulica - Terazije - dvorište Vlade Srbije - Aleja velikana.

Po čemu vi pamtite Zorana Đinđića?

Nikola Masal pobednik Beseda

Fondacija dr Zoran Djinđić i Demokratska stranka organizovali su danas tradicionalno, trinaesto po redu, takmičenje mladih u besedništvu, koje nosi naziv "Besede u Zoranovu čast", a održano je u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu.

"Moj veliki zadatak je da pokrenemo Srbiju, da pobedimo u Srbiji, da bi Srbija pobeđivala", reči su Zorana Đinđića, koje su i tema ovogodišnjeg takmičenja za najboljeg besednika.

Sedmočlani žiri proglasio je Nikolu Masala za najboljeg besednika, a on je bio i prošlogodišnji pobednik tog takmičenja. Drugo mesto pripalo je Danici Nenadović, dok je trećeplasirana Aleksandra Milovanović.

Najbolje među sedam finalista odabrao je žiri u kojem je i supruga ubijenog premijera i upraviteljica fonda Ružica Đinđić.

OBNOVLJEN I ĐINĐIĆEV MURAL: DA NE ODE SVE U VETAR

Predstavnici organizacije Čuvari Starog grada, DS, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke i Zajedno za Srbiju okupili su se danas na platou kod Filozofskog fakulteta u Beogradu ispred murala sa likom Zorana Đinđića, koji su obnovili i pokrili zaštitnim staklom.

Oni su na taj način obeleželi 15. godišnjicu od smrti prvog demokratskog premijera Srbije, koji je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine.

Upozorili su da već 15 godina traje borba za Đinđićevo nasleđe, da njegova zaostavština polako umire i da se ne sme dozvoliti da Đinđićeve 'reči odu u vetar'.

Povezano

Sve vesti