Zašto je manekenka završila u bolnici i...

Autor:

... kako da se to ne desi i vama.

1
A- A A+

  Kada je pre 30 godina doktor Džon Majers počeo da propagira inovativnu mešavinu vitamina B i C, kao i kalcijuma i magnezijuma, pacijentima koji se osećaju bez energije i imaju slab imunitet, manekenka Kendal Džener još nije bila rođen.

Ali supermodel, koja je bila hospitalizovana uoči prošlonedeljne dodele Oskara, je ipak postala primer loše reakcije na vitaminski koktel doktora Majersa.

Kendal Džener je živi dokaz da revitalizirajuća terapija, koja se intravenozno ubrizgava u krvotok, i koja je poslednjih godina postala veoma popularna među poznatim ličnostima, može biti veoma opasna.

Pročitajte: Veoma važan vitamin za koji možda ne znate

U taj "okrepljujući koktel koji diže iz mrtvih", kako kažu, kunu se Krisi Tajgen, Adel, Gvinet Paltrou. U Los Anđelesu se na svakom ćošku nalaze prodavnice vitamina, a mnoge od njih nude uslugu dolaska kući i davanje vitaminskog koktela u venu.

Jedan takav koktel se čak zove - Klub mamurluk - a sadrži, između ostalog, jaču koncentraciju soli i elektrolita koji olakašavaju jutro nakon pijanke.

I kad je to toliko popularno i legalno, zašto je Kendal Džener završila u bolnici?

Zato što nisu do kraja istraženi baš svi prateći efekti u vezi sa intravenoznim primanjem vitamina, naročito u koktelu koji garantuje brzi oporavak.

Pročitajte: Evo kako se lekari "dižu iz mrtvih"

"Pre ove terapije treba uraditi kompletni pregled pacijenta, treba znati njegovu zdravstvenu istoriju, alergije i slično, a u slučaju mlade manekenke, to nije urađeno", kaže za "Vog" doktor Džonatan Kjuo, specijalista anesteziologije i osnivač Hadson velnesa u Njujorku.

Ovaj doktor apeluje na sve koji bi da prime vitaminski koktel da se dobro raspitaju da li je osoba kojaga daje zaista stručna, da li je reč o lekaru, medicinskoj sestri, ili nekom priučenom šarlatanu.

On dodaje da pre primanja vitamina u venu, moramo znati u kakvom stanju su naša pluća, srce, na šta smo alergični, ali i šta se sve nalazi u koktelu koji ćemo primiti.

Pročitajte: Kako da znate da li vam nedostaje vitamina D

"Postoje vitamini i supstance koje ne reaguju dobro jedni sa drugima. Takođe, neke vitaminske mešavine su kisele, bazične, neke se lakše ili teže rastvaraju. Ima tu mnogo važnih detalja koje treba znati, i uopšte nije reč o jednostavnom postupku", naglašava doktor.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti