Živanši, "au revoir"

Autor:

Preminuo je čovek koji je dizajnirao jedan od najpopularnijih komada odeće.

Francuski modni dizajner Uber de Živanši preminuo je u 92. godini.

Osnivač modne imperije "Živanši", tvorac male crne haljine, čovek koji je zaslužan i za čuveni stil Odri Hepbern i Džeki Kenedi, preminuo je u subotu 10. marta, u snu, saopštio je njegov dugogodišnji partner Filip Venet.

Reč je o modnom dizajneru koji je pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka postavio standarde za eleganciju i šik izgled, čiji modeli su sinonim za uzdržani stil i svedenost, ali i za kvalitet.

Pogledajte fotografije:

Grof Uber Džejms Marsel Tafin de Živanši je rođen 21. februar 1927. u mestu Bove, na severu Francuske, kao mlađi sin imućne porodice Živanši, čije poreklo je venecijansko.

Umetnički talenat i ljubav prema modnom dizajnu, nasledio je od pradede koji je kreirao kostime za operu u Parizu.

Živanši je imao 17 godina kada se iz rodnog mesta preselio u Pariz, radi studija, ali i upoznavanja sa vodećim ljudima u svetu mode tog vremena.

Svoj prvi model javno je prikazao 1945, sarađivao je sa Diorom, a 1952. je otvorio sopstvenu dizajnersku kuću u Parizu. Brzo je postao popularan i to kao najmlađi dizajner u to vreme u Parizu, uvažen među starijim i iskusnijim kolegama.

Slavu van granica Francuske doživeo je nakon poznanstva sa Odri Hepbern 1953. godine, tokom snimanja filma "Sabrina". Postali su prijatelji, a njene haljine iz filma "Doručak kod Tifanija", koje je takođe dizajnirao Živanši, ušle su u modne udžbenike.

Izvor: YouTube/eepsandwich

Osim garderobe, Živanši je pravio i parfeme, a Odri Hepbern je bila njihovo zaštitno lice, što nikada ranije nije bio slučaj - da glumica reklamira parfem i to besplatno, kao prijateljica dizajnera.

Osim Odri, Živanšijeve haljine su nosile i Ingrid Bergman, Marija Kalas, Marlen Ditrih, Greta Garbo, Grejs Keli, Žaklina Kenedi…

Mušku liniju je pokrenuo 1969. godine.

Penzionisao se 1995. a na čelo svoje imperije tada je postavio Džona Galijana. Sada njegovu kompaniju vodi Kler Vejt Keler.

Živanši i njegov dugogodišnji partner Filip Venet, živeli su u renesansnom dvorcu blizu Pariza. Slavni dizajner je vremenom postao pasionirani kolekcionar bronzanih i mermernih skulptura iz 17. i 18. veka.

Dobitnik je mnogih modnih priznanja, a čast mu je ukazana i 2007. godine, kada je Pošta Francuske zatražila od njega da dizajnira marku povodom Dana zaljubljenih.

Njegove najznačajnije modele mogli su da vide posetioci izložbe koja je organizovana oktobra 2014. u muzeju u Madridu.

Izvor: YouTube/Tech View

Pročitajte i ovo:

10 modnih saveta za sva vremena

12 modnih saveta za muškarce

Tagovi:

Povezano

Sve vesti