Evo šta kaže Vrhovni sud o obradi kredita

Autor:

Vrhovni kasacioni sud usvojio je zahtev za reviziju protiv pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu i naložio da se ponovi suđenje po tužbi klijenta protiv banke kojom je bilo naloženo klijentu da plati troškove kredita.

2
A- A A+

novac, evro, evri, strana valuta, valute, 500 evra Foto: MONDO/Mario Milojević

Udruženje Efektiva tumači da je ovom presudom potvrđeno da banka nema pravo da naplaćuje trošak obrade kredita kao cenu ugovora.

Radi se o postupku koji je, između ostalog vođen i po pitanju troškova obrade kredita, a koji je u tom delu pravnosnažno okončan u korist banke, navodi Efektiva.

Nakon izjavljene revizije klijenta, VKS je osporio ovakvu odluku nižestepenih sudova ukazavši da je saglasno članu 1065 Zakona o obligacionim odnosima, kamata jedina cena koju banka može da naplaćuje prilikom puštanja i korišćenja kredita, te da trošak obrade kredita ne predstavlja deo cene ugovora o kreditu, smatra Efektiva

Udruženje Efektiva ovu odluku VKS smatra i konačnom odlukom po pitanju dileme vezane za naplatu troškova obrade kredita i tumači da je time stavljena tačka na pitanje zakonitosti naplate troškova obrade kredita, odnosno potvrđeno da banke nisu smele da naplaćuju ovaj trošak.

Efektiva navodi da je do sada doneto šest pravnosnažnih i oko 50 prvostepenih presuda u korist klijenta, te da su banke u svim ovim sporovima imale priliku da dokažu postojanje troška obrade kredita i da to nisu uspele, jer realno takav trošak i nemaju.

To udruženje navodi da ima podatke da je u jednom slučaju banka na ime troška obrade kredita naplatila 20.000 evra.

Podsetimo se nekih sudskih epiloga.

Presuda protiv banke: NE MOŽE PROVIZIJA

Sude kako hoće: Sad banka dobila spor za naknadu

Tagovi:

Povezano

Sve vesti