Stigao nam Mičel, sa ili bez "paketa"?

Uzavrela atmosfera vladala je pred dolazak pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela koji danas stiže sigao u Beograd.

 Stigao nam Mičel, sa ili bez "paketa"? Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Tu "atmosferu" podgrejali su beogradski mediji koji su ranije objavili da će Mičel tokom posete Beogradu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstaviti plan u četiri tačke za rešenje pitanja Kosova.

Prema navodima "Novosti" Mičel nam donosi "kosovski paket", a tiče se direktno statusa južne srpske pokrajine i umnogome može da odredi dalji strateški pravac naše države.

Sam državni sekretar SAD juče je, posle sletanja u Prištinu, demantovao te navode, uz poruku da je došao na Kosovo kako bi dao podstrek razgovorima između Kosova i Srbije.

Mičela je danas na beogradskom aerodromu dočeko ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Mičel je u Beograd doputovao iz Makedonije, gde je danas razgovarao s najvišim zvaničnicima te zemlje, dok je juče u Prištini razgovarao s rukovodstvom Kosova.

Prva poruka koju je doneo Mičel u Prištinu jeste da će problem Kosova i Metohije, ali i odnos SAD prema Srbiji, biti tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom,a to nije dobro za nas, kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Druga poruka koju je preneo MIčel u Prištini je, kaže, da će SAD nastaviti sa jednostranim pristupom problemu i da tu nema nikakvih promena, te da se nastavlja tvrda pozicija SAD prema Srbiji kada je u pitanju kosmetski problem, dodao je on.

"Rekao je da će SAD imati aktivniju ulogu na KIM naredne godine, treba sada da vidimo kako će definisati tu ulogu. Takođe je rekao da predstoji nekoliko važnih koraka na KiM, te treba videti na šta je mislio", pojasnio je Drecun za RTS.

Takođe je rekao da je jasno da nema "americkog paketa za Kosovo" o kome se u medijima spekulisalo.

Interesantno je, dodaje, da američki zvaničnik govori o potrebi normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali nigde ne pominje Zajednicu srpskih opština (ZSO), a govori o potrebi transformacije kosovskih bezbednosnih snaga.

"On je poslao poruku i srpskim predstavnicima u institucijama u Prištini i Beogradu da niko nema prava da stavlja veto na transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga. On je pokazao da postoji kontinuitet američke politike. Treba da vidimo kakve će poruke preneti Beogradu", naglasio je Drecun.

Šta je Mičel i da li je doneo Beogradu uskoro ćemo saznati. Najavljeno je da će se on sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić,  kao i sa opozicionim liderima.

Mičel će, tokom posete, potvrditi snažne veze između Srbije i Sjedinjenih Država i pozvati srpsku vladu da ubrza normalizaciju odnosa sa Kosovom, sprovede reforme neophodne za postizanje njenog cilja članstva u Evropskoj uniji i aktivno podrži regionalnu stabilnost, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta dostavljenom Tanjugu.

Amerikanci pred Vučića postavljaju kosovski paket?

On će se večeras sastati sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

Mičel će susrete sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i liderima opozicije imati sutra.

Visoki američki zvaničnik u Beograd stiže u okviru balkanske turneje, od 12. do 17. marta, tokom koje, osim Beograda, posećuje Prištinu, Skoplje, Atinu i Nikoziju.

U najavi Stejt departmenta se, takođe, navodi da će Mičel u susretima sa makedonskim zvaničnicima danas u Skoplju potvrditi podršku SAD evroatlantskim aspiracijama Makedonije, ponuditi podršku u aktuelnim pregovorima Makedonije sa Grčkom i pozvati makedonsku vladu da primeni reforme.

Pomoćnik državnog sekretara SAD će u četvrtak boraviti u Atini gde će sa visokim grčkim zvaničnicima razgovarati o produbljavanju američko-grčkih strateških veza i jačanju bilateralne saradnje, u oblastima odbrane, energetike, trgovine i investicija, navodi se u saopštenju.

Tokom posete Kipru, u petak, Mičel će razgovarati sa visokim kiparskim zvaničnicima, liderima kiparskih Grka i Turaka, kao i sa predstavnicima Ujedinjenih nacija, saopštio je Stejt department.

Povezano

Sve vesti