"Usijao" se telefon: Stižu prijave radnika na crno

Linija za prijavu rada "na crno" već je dala prve rezultate - za samo dva dana primljeno je preko 580 poziva u kojima su "označeni" poslodavci koji krše zakon.

9
A- A A+

telefon, fiksi telefon, telefoniranje Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

"Od 110 obrađenih poziva, za 47 ima osnova da inspekcija rada izađe na teren i utvrdi pravo stanje", rekao je v.d direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović.

Šteta za sve, osim za gazde

"Od nelegalnog rada štetu imaju svi - država, poslodavci koji rade u skladu sa zakonom, a naročito radnici koji gube socijalne beneficije. Zato ohrabrujem sve građane da prijave ukoliko rade bez ugovora o radu i nisu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje. Za ovakve prekršaje sankcije će snositi isključivo poslodavci, ne i radnici koji su radili na crno. Ministarstvo kojim rukovodim odlučno je u borbi za zaštitu prava radnika i omogućavanje zdravog okruženja za poslodavce, sa ciljem da Srbija bude uređena zemlja, rame uz rame sa zemljama EU", poručio je ministar Đorđević.

U samo dve beogradske opšine u jednom danu, tokom 375 nadzora, inspektori rada zatekli su 137 radnika koja su radili na crno.

Dodao je da će Inspektorat za rad nastaviti suzbijanje sive ekonomije redovnim i vanrednim kontrolama, 24 sata dnevno.

Kako je saopšteno, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i Đurović razgovarali su sa inspektorima iz cele Srbije o tome.

Ministar Đorđević zahvalio je inspektorima na svemu što su do sada uradili i istakao da rade odličan posao koji ima veliku korist za državu i građane.

"RECI NE RADU NA CRNO"

U sklopu projekta "Reci NE radu na crno", koji sprovodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a čiju je realizaciju finansijski podržala norveška ambasada, aktivirana je besplatna telefonska linija za prijavu rada "na crno".

Aktiviran besplatan broj - prijavite "RAD NA CRNO"

Građani Srbije mogu anonimno, pozivom na broj 0800 300 307 da prijave ukoliko su radno angažovani bez zaključenog ugovora o radu, kao i svaku drugu nezakonitost u radu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Svaki treći radnik u Srbiji radi "na crno"!

Ministar Zoran Đorđević pozvao je sve kojima su uskraćeni osnovni principi dostojanstvenog rada da traže svoja zakonska prava i prijave rad "na crno".

Povezano

Sve vesti