• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kasacioni sud upozorava: Nema naknade za kredit

Izvor MONDO/Agencije

Kasacioni sud je rekao svoje u vezi sa nezakonitom naplatom naknade za obradu kredita a sudije nižestepenih sudova koje sude drugačije neka razmisle, poručeno iz vrhovnog suda.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojević kaže da bi nižestepeni sudovi trebalo da poštuju odluku ovog suda da naknada za obradu kredita ne bi trebalo da bude elemenat ugovora o kreditu.

U pitanju je slučaj u kojem je VKS po zahtevu za reviziju ukinuo pravosnažnu presude kojom je klijent bio obavezan da banci plati naknadu za obradu kredita i naložio da se ponovi postupak u skladu sa njegovim primedbama.

Imajući u vidu odredbe Zakona o oblgacionim odnosima (ZOO), šta ugovor o kreditu treba da sadrži, Milojević kaže da nije jasno na koji način i po kom osnovu su nižestepeni sudovi utvrdili da je naknada za obradu kredita deo ugovora.

Usijali se telefoni: Svi bi da tuže banke

Stav VKS izražen u ovoj pravnoj stvari je da obrada kredita ne bi trebalo da bude elemenat ugovora, naglasio je Milojević uz napomenu da bi svi nižestepeni sudovi trebalo da ga imaju u vidu prilikom donošenja svojih odluka, da se po njemu ravnaju i da ga poštuju.

Ova odluka, kako je istakao, nije pravno obavezujuća, niti predstavlja načelan stav VKS.

Međutim, ako sudovi budu odlučivali suprotno njoj i njihove odluke dođu pred VKS, one mogle bi da budu ukinute.

Presuda protiv banke: NE MOŽE PROVIZIJA

"Pustili smo ovo kao stav - kako bi sudovi trebalo da presuđuju, ali sudije su slobodne u svom uverenju u svakom konktretnom predmetu, a ugovori mogu da se razlikuju", napomenuo je predsednik VKS.

U svojoj odluci VKS je ocenio da je neprihvatljiv zaključak nižestepenih sudova da klijent u ovom slučaju mora banci da plati obradu kredita, jer su, kako ukazuje elementi ugovora o kreditu sadržani u članu 1065 Zakona o obligacionim odnosima.

Prema toj odredbi, kako podseća VKS, banka se obavezuje da korisniku kredita stavi na raspolaganje određeni iznos novčanih sredstava na određeno ili neodređeno vreme, za neku namenu ili bez utvrđene namene, a korisnik se obavezuje da banci plaća ugovorenu kamatu i dobijeni iznos vrati u vreme i na način kako je utvrđeno ugovorom.

"Zbog toga se ne vidi po kom osnovu su sudovi zaključili da je naknada na ime obrade kredita ugovoreni element ugovora o kreditu", zaključio je VKS u svojoj odluci.

Sude kako hoće: Sad banka dobila spor za naknadu

Sudije nižestepenih sudova u Srbiji svakojako sude o istoj stvari, pa tako u slučaju naplate "naknade za obradu", Osnovni sud u Somboru ima nekoliko presuda gde je to nezakonito, a u Nišu je sudija dosudio, i to posle slučaja na VKS, da je naknada po zakonu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image