Zašto Vučića ovih dana nema toliko u javnosti?

Autor:

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić otkriva razloge za to...

Zašto Vučića ovih dana nema toliko u javnosti? Foto: Mondo/Goran Sivački


"Možda ste primetili i da predsednika Vučića nema u javnosti toliko prethodnih dana...Znajte da se on u velikoj meri bavi upravo Kosovom i Metohijom", rekao je Đurić za RTS.

"Mi smo prethodnih dana imali više ozbiljnih razgovora i u zemlji i u inostranstvu sa raznim zvaničnicima o tome kako da idemo napred u rešavanju tog problema, ali sa jasnom slikom i jasnom porukom da sa Srbijom može da se razgovora samo na način koji garantuje da nema jedne strane koja gubi sve i druge koja dobija sve kako su neki zamislili", naglašava Đurić.

On je rekao će današnji sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom biti vođen činjenicima na dostojanstven i za Srbiju ozbiljan i odgovoran način.

Ističe da taj susret treba da doprinese boljem razumevanju, ali i jednom iskrenom razgovoru o jednoj od ključnih državnih tema – Kosovu i Metohiji.

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku, istakao da će razgovor sa Vesom Mičelom biti ozbiljan i odgovoran, jer je pitanje KiM egzistencijalno pitanje za našu zemlju.

Stigao nam Mičel, sa ili bez "paketa"?"Normalan i odgovoran čovek teži pronalaženju rešenja, ali situacija je takva da, i od pronalaženja, i još više od mogućnosti da rešenje za normalizaciju naših odnosa na našom južnom pokrajinom ne nađemo, treba da razmišljamo kakve bi to posledice imalo po našu zemlju", navodi Đurić.

Ukazao je da današnji razgovor "treba da doprinese i boljem razumevanju, ali i jednom iskrenom razgovoru o jednoj od ključnih državnih tema, a to je Kosovo i Metohija".

Naveo je da se istorijski gledano "nalazimo u trenutku gotovo 20 godina od agresije na našu zemlju, od toga kako su naše civilne i vojne strukture proterane sa KiM".

"Uz sve uvažavanje prema pokojnom predsedniku Miloševiću to pokazuje da ni tadašnja politika nije na najbolji način razumela trenutak u svetu i šta treba da se radi u našoj zemlji", smatra Đurić.

"Onda smo imali dosovsku vlast koja se takmičila u jednom podaničkom odnosu prema međunarodnoj zajednici", dodao je Đurić.

Na pitanje zašto sada pravi takve paralele, Đurić kaže da zbog toga što je rezultat toga i takve politike 2008. godine bilo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane velikog dela zapadnih zemalja.

"Mi danas moramo da tražimo jedan novi, odgovorni prostup u kome ćemo čuvajući tradicionalne prijatelje i pratnere u međunarodnoj zajednici nastojati da i drugima kažemo na jasan i nedvosmislen način da ne može Srbija da da sve, a da ništa joj se ne pruži zauzvrat i da takvom politikom ne možemo doći do rešenja", rekao je Đurić.

"Nema jedne strane koja gubi sve i druge koja dobija sve"

Na pitanje koliko realno zvuči takozvani "Američki plan za Kosovo", Đurić kaže da "uz sve uvažavanje prema svim drugim konceptima i američkim i evropskim i albanskim i svim drugim  za taj deo naše zemlje mi razmišljamo o srpskom konceptu".

Povezano

Sve vesti