"Kosovo ima pravo na Vojsku!"Vučić: Pokažite papir

Autor:

Dijametralno suprotni stavovi srpskog predsednika i visokog američkog zvaničnika o pitanju najavljenog formiranja oružanih snaga Kosova.

"Kosovo ima pravo na Vojsku!"Vučić: Pokažite papir Foto: Mondo/Goran SivačkiVes Mičel otvoreno je rekao da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću, a smatra i da to "ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima".

"Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe i niko nema pravo da zabrani Kosovu da razvija takve strukture", rekao je pomoćnik državnog sekretara SAD posle današnjeg susreta s Vučićem.

SAD podržavaju to pravo Kosova ali, za to je neophodna promena ustava, zahteva mnogo posla i SAD su se angažovale "vrlo blisko sa ljudima u Prištini oko toga", rekao je Mičel.

Vučić ima potpuno drugačije mišljenje i kaže da ga je otvoreno i nedvosmisleno preneo američkom zvaničniku:

"Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, i Srbija će se tome suprotsavljati", poručio je Vučić.On se obratio ljudima u EU, SAD, svima... pozivom da mu pokažu "jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu".

"Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji", poručio je Vučić.

Naglasio je ni da Rezolucija 1244 ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednosti.

"Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira", rekao je Vučić.

"Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti", objasnio je srpski predsednik.

Srbija, kako je rekao, ne misli tako o tome, suprotsavlja se i suprotstavljaće se i dalje.

"Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu", rekao je srpski predsednik.

Evo šta je još Vučić poručio Mičelu u Beogradu:

Vučić: Rekao sam Mičelu - nema ništa od toga!

Povezano

Sve vesti