Kineski energetski džin dolazi u Srbiju

Autor:

Korporacija Longjuan Pauer Grup (Longyuan Power Group Corporation), najveći investitor u vetroparkove u Aziji, širi poslovanje po svetu.

0
A- A A+


vetropark, alibunar, malibunar, vetrenjače Foto: Mondo/Stefan Stojanović

U planu su projekti u Srbiji, Poljskoj, Kazahstanu, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Držvama.

Predsednik Longjuan Pauer Grupe, Li Enji, izjavio je da su novi projekti u inostranstvu u "ranoj fazi razvoja", da se odnose na zemlje obuhvaćene kineskom inicijativom "Pojas i Put", te da je u planu ulaganje i u Srbiju, prenosi u današnjem broju "Executive Newsletter."

"Fokusirani smo na zemlje koje su geopolitički stabilne, imaju zdrav regulatorni okvir i dobro uspostavljenu tržišnu ekonomiju", dodao je on.

Dobra vest za Srbiju

Ova kineska korporacija je, inače, objavila početkom nedelje da je neto profit u prošloj godini iznosio 608 miliona dolara, što je rast od 8,4 odsto.

Kompanija, koja je deo najvećeg proizvođača struje na svetu, kineskog konglomerata Cajna Enerdži Investment (China Energy Investment Corporation), osim u Kini, poseduje vetroparkove i u Kanadi i Južnoj Africi.

Odnosi Srbije i Kine sve su bolji poslednjih godina, a i predsednik Vučić je u više navrata najavio investicije iz ove zemlje.

Nedavno je izjavio da je kineska kompanija Cijin zainteresovana za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB Bor i ulaganja od više stotina miliona dolara.

Kineska kompanija Cijin spremna da ulaže u RTB Bor

Povezano

Sve vesti