U Preševu sve više obolelih od morbila

Autor:

U Preševu raste broj obolelih od malih boginja, a direktor tamošnjeg Doma zdravlja ističe da kao pogranično mesto imaju veći rizik od širenja morbila zbog migracija.

1
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

U Preševu se povećava broj obolelih od malih boginja i do sada je registrovano 13 zaraženih osoba, izjavio je danas direktor Doma zdravlja u Preševu Driton Saliu.

"Imamo prijavljeno petoro obolelih u opštoj službi i osmoro u pedijatriji i svaki dan se pojavi neki novi slučaj", rekao je Saliu Tanjugu.

Epidemija malih boginja na teritoriji opštine Preševo je prijavljena 6. marta od strane Zavoda za javne zdravlje.

Saliu kaže da je Dom zdravlja preduzeo sve zaštite mere, a to su pojačana higijena, zaštita medicinskog osoblja i obezbeđena je izolaciona sobu za obolele.

"Mi kao Dom zdravlja imamo potrebne kapacitete, sve službe su spremne. Svaki novi pacijent koji oboli od morbila prijavljuje se Zavodu za javno zdravlje", kazao je on.

Naveo je da Doma zdravlja ima opremljenu medicinsku ekupu koja odmah kontroliše i članove porodice obolelih od morbila.

Saliu je podsetio da je Preševo u grupi najnerazvijenijih opština u Srbiji, da kao pogranično mesto imaju veći rizik od širenja morbila zbog migracija, kao i Prihvatnog centra za migrante koji tu dolaze iz raznih delova sveta.

U Nišu je od posledica malih boginja umrla još jedna žena, čime se broj žrtava ove bolesti povećao na 11, a u Srbiji je do sada 3.538 obolelih od morbila.

Povezano

Sve vesti