ZAŠTO?! Tek svako treće dete u sigurnosnom sedištu

Samo 11 odsto putnika na zadnjim sedištima se vezuje

20
A- A A+
sigurnosni pojas, pojas, automobilski pojas Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Rezultati istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja u protekloj godini pokazuju da se pojas u putničkim vozilima koristi, ali samo na prednjim sedištima.

"U Nemačkoj i Švedskoj stepen upotrebe pojasa napred je više od 95 odsto, a pozadi više od 90." Damir Okanović

Više od 78 odsto vozača, odnosno 71 odsto suvozača se vezuje. Raduje podatak da je procenat vezanih vozača najveći od 2013. godine, kada je Agencija počela sa ovim istraživanjima.

Ono što je svakako za kritiku jeste korišćenje pojasa na zadnjem sedištu, gde ovaj sigurnosni dodatak koristi samo 11 odsto putnika.

Što se tiče najmlađih putnika, prikazani rezultati su i za kritiku i za pohvalu. Naime, svest roditelja raste pa je prošle godine oko deset odsto više mališana voženo u sigurnosnim sedištima. Međutim, tek se svako drugo dete mlađe od tri godine vozi u posebnom sedištu.

Najsigurnije pozicije na bebu u kolima

Taj procenat je još gori u kategoriji od 3-12 godina, gde se samo 27 procenata dece vozi na propisan način.

Izmene ZOBS-a

Kazna za nevezivanje pojasa se povećava na 10.000 dinara, a za vožnju dece do 135 centimetara visine van sigurnosnog sedišta iznosi 120.000 dinara.

Koliko je bitan sigurnosni pojas, govori i podatak da je u toku 2017. godine 60 odsto učesnika u saobraćaju, koji su izgubili život na domaćim putevima, nije bilo vezano u trenutku saobraćajne nezgode.

"Vezivanjem pojaseva na prednjim sedištima smanjuje se rizik od smrtnog ishoda za 50 odsto, a na zadnjim za 75 odsto", rekao je Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kako bi se ovaj procenat smanjio, policija je ovih dana pojačano kontrolisala upravo upotrebu pojasa u vožnji.

Što se tiče korišćenja pojasa u autobusima, on kao da ne postoji za vozača i suvozača. Samo 11 odsto vozača autobusa i ispod pet odsto suvozača se vezuje.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti