MONDO/Tanjug

Pariz:Britanija prvo da dokaze, pa odluka o Rusiji

Autor:

Francuska je saopštila da želi čvrst dokaz eventualne umešanosti Rusije u trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, pre nego što preduzme bilo kakav korak u znak solidarnosti sa britanskom vladom.

2
A- A A+

"Ne bavimo se političkom fantastikom. Kad se elementi dokažu doći će vreme da se donesu odluke", rekao je portparol francuske vlade Benžamen Grivo na konferenciji za novinare pošto je britanska premijerka Tereza Mej najavila da će Britanija proterati ruske diplomate i suspendovati bilateralne razgovore.

Iako je rekao da je napad "veoma ozbiljan čin" prema jednom strateškom savezniku, Grivo je dodao da Francuska čeka "definitivne zaključke" i dokaz da su "činjenice potpuno istinite" pre nego što zauzme stav.

Britanski ambasador u Francuskoj El Levelin naveo je na Twitteru juče da prvi napad nervnim gasom na evropskom tlu od 1945. godine zahteva "snažan i koordinisan odgovor naših saveznika".

Na pitanje da li je Pariz spreman da preduzme kontramere prema Rusiji povodom tvrdnji Londona, portparolka ministarstva spoljnih poslova Anjes fon der Mil je rekla da je Francuska u bliskom kontaktu sa Londonom.

Hladni rat: Britanci proteruju 23 ruskih diplomata

Uzdržana reakcija Francuske je u suprotnosti sa njenim najbližim saveznicima, ali je u skladu sa naporima predsednika Emanuela Makrona da izgradi nov odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, konstatuje Rojters.

Velika Britanija je odlučila da izbaci 23 ruskih diplomata i zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Rok koji je britanska premijerka Tereza Mej dala Moskvi da objasni zašto je bivši dvostruki agent Sergej Skripalj otrovan "ruskim nervnim agensom" na teritoriji Velike Britanije već je prošao.

Moskva poručuje da neće odgovarati na zahteve dok ne dobije uzorke otrova i dok ne usledi međunarodna procedura tokom istrage.

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u bez svesti 4. marta na klupi u engleskom gradu Solsberiju.

Oboje su od tada u bolnici. U kritičnom stanju je i jedan policajac koji se našao na licu mesta kada su oni pronađeni.

U Londonu je pre dva dana nađen mrtav i ruski biznismen Nikolaj Gluškov koji je bio blizak saradnik preminulog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog. Istraga o ovom slučaju je u toku.

Ne zna se da li je njegova smrt povezana sa slučajem Skripalj.

Povezano

Sve vesti