I ovo se dešava kad ljubite svoju decu u usta

Autor:

Mnogi roditelji imaju naviku da svoje mališane poljube u usne. Evo zašto ne bi trebalo to da rade.

3
A- A A+

Možda se pitate šta ima loše u tome da poljubite svoje dete u usta? To je, tvrde mnogi, način povezivanja. Ali, ispostavlja se da to može da bude i loš način da se povežete sa mališanom jer biste na taj način mogli da mu stvorite neke probleme...

Da budemo precizniji, dete bi zbog vašeg poljupca u usta moglo da ima problema sa zubima. I to nije ništa novo, ali mnogi roditelji ne znaju za ovu potencijalnu opasnost, pa je sve više mladih roditelja koji ovako ljube svoju decu.

Studija sprovedena 2015. godine pokazala je da zbog ljubljenja dece u usta kasnije u životu postoji veći rizik od stvaranja karijesa jer se bakterije koje uzrokuju pojavu karijesa prenose pljuvačkom - ali to mnoge mame ne znaju.

Istraživači su ispitali 313 mama u vezi sa ponašanjem prema svojoj deci, uključujući i pitanja da li ih ljube u usta ili ponekad koriste istu kašiku.

 Pitali su mame i o tome koliko često peru zube, da li puše, koliko imaju godina jer su sve to faktori koji mogu da utiču na pojavu karijesa.

Dok 38 odsto majki ljubi svoju decu u usta, a 14 odsto deli kašiku sa svojim detetom, tek nekoliko njih zna da se bakterije mogu preneti na ovaj način.

"Karijes se smatra prenosivim", upozorava dr Raha Sepefara. "To znači da se može preneti sa jedne osobe na drugu, u ovom slučaju sa majke na dete".

Pre više od decenije izneti su dokazi da bakterije koje uzrokuju karijes na zubima, streptococcus mutans, mogu da se prenesu na bebu ukoliko roditelj koristi istu kašiku, ukoliko cucla dođe u dodir sa pljuvačkom roditelja, ali i ako roditelj dete ljubi u usta.

"Neke studije su pokazale da deca koja su ranije u životu došla u kontakt sa tim bakterijama, kasnije u životu češće imaju problema sa karijesom", kaže Sepefara.

Dakle, poljubac dečjih usana neće im istog trenutka narušiti zdravlje zuba, ali moguće je da ćete upravo vi biti osoba koja će detetu preneti bakteriju odgovornu za karijes.

Dr Sepefara savetuje da izbegavate da vaša pljuvačka na bilo koji način dođe u dodir sa detetom - to znači da ga ne ljubite u usne, da ne delite pribor za jelo, da ne pokušavate da "obrišete" cuclu svojom pljuvačkom nakon što je cucla pala na pod, na primer...

Pored toga što potencijalno narušavate zdravlje zuba deteta, na ovaj način možete mališanu da prenesete i druge infekcije, poput herpesa.

Povezano

Sve vesti