MONDO/Tanjug

Rusija uzvraća Britaniji!

Autor:

Nakon što je Velika Britanija odlučila da protera 23 ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, Rusija sprema recipročne mere.

4
A- A A+

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je danas kao lude optužbe britanske premijerke Tereze Mej da je Rusija kriva za napad nervnim agensom na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja.

Kako prenosi Rojters, Zaharova je istakla da Moskva radi na kontramerama nakon što je Britanija odlučila da protera 23 ruskih diplomata, zbog slučaja trovanja Skripalja i njegove ćerke.

Kako agencija podseća, Mej je u sredu saopštila da će Britanija proterati ruske diplomate što je "najveće proterivanje diplomata" od perioda Hladnog rata.

Dokaz za trovanje - Putin se osmehnuo!? (VIDEO)

Zaharova je na redovnom sastanku sa novinarima rekla da želi da prokomentariše "izjave koje je iznela premijerka Britanije u parlamentu sa potpuno ludim optužbama prema Ruskoj federaciji, našoj čitavoj državi, celom našem narodu".

Tramp uz Mej: Proterajte ruske diplomate

Pošto je Britanija "iznela neprijateljske korake prema Rusiji", Zaharova je kazala da Rusija "planira da iznese recipročne korake".

"Bez sumnje... Na njima se trenutno radi i biće usvojeni u bliskoj budućnosti", rekla je Zaharova.

Ona je, kako se navodi, optužila Britaniju da odbija da sarađuje sa Moskvom u istrazi tog slučaja.

"Ekstremno smo zabrinuti zbog toga što se desilo pre nekoliko dana na teritoriji Britanije, mi sa velikim interesom posmatramo sve informacije koje dobijamo o upotrebi hemijskog oružja na britanskoj teritoriji", rekla je Zaharova, ali naglasila da "Biritanija odbija da dostavi bilo kakve činjenične informacije o ovom slučaju."

"Nema pomena o, na primer, dostavljanju Rusiji uzoraka supstance koja je pronađena na mestu zločina. Još jednom mogu da potvrdim, Britanija Rusiji nije dostavila nikakve informacije, nikakve detalje koji bi mogli da bar malo osvetle situaciju", istakla je Zaharova.

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju 4. marta na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, a u kritičnom stanju je i policajac koji se našao na licu mesta kada su oni pronađeni.

Povezano

Sve vesti