Nekada Ostrvo cveća, a danas... (FOTO)

Autor:

Pogledajte kako sada izgleda jedno od najlepših mesta na crnogorskom primorju.

14
A- A A+
Ostrvo Cvijeća Foto: MONDO/Jovana Delać

O neiskorišćenim potencijalima crnogorskog primorja suvišno je pričati. Mnoga značajna mesta su prepuštena zaboravu i nakon dugog niza godina nebrige, neizbežnom propadanju.

Davno zaboravljena Miholjska Prevlaka (Ostrvo cveća), je ostrvce u jedinstvenom nizu ostrva u Tivatskom zalivu Boke Kotorske. Ovo ostrvo se posle pet metara širokog i plitkog moreuza nadovezuje na poluostrvo Brda.

Miholjska Prevlaka kod Tivta, jedno od najlepših mesta na crnogorskom primorju, na karti se krije pod novim imenom "Ostrvo cveća".

Šezdesetih godina XX veka, zemlja na ostrvu je otkupljena od vlasnika i PKB Poljoprivredni Kombinat iz Beograda je izgradio odmaralište koje je nazvano, a i celo ostrvo, Ostrvo cveća.

Desetak godina kasnije PKB prodaje odmaralište i ono postaje vlasništvo JNA. Devedesetih godina XX veka svoj dom su na ostrvu našli prognanici iz Slovenije i Hrvatske.

Na Ostrvu cveća nalazi se manastir svetog Arangel Mihaila, stotinjak malih bungalova  u nekad  prelepom ambijentu.

Bungalovi su postali privremeni dom izbeglicama iz rata koji je izbio 1991. godine. Plan je bio da se za njih izgradi zgrada i da dobiju novi dom, međutim, gle čuda, oni se na istom mestu nalaze i dan danas. Država  ništa nije uradila po tom pitanju.

Kako je nekad izgledalo ostrvo možete pogledati ovdje:

Od tada ostrvo više ne živi.

Grad Tivat je brzo zaboravio njegov značaj i lepotu. Nekada je ovo mesto bilo prepuno turista, koji su svakog dana u toku letnje sezone na ostrvu mogli su da uživaju u prirodim lepotama, ali i bogatoj turističkoj ponudi i sadržajima.

Sada svaki turista koji dođe i pita za Ostvo cveća bude upućen na mesto koje odavno ne zaslužuje da se tako zove.

Ostrvo danas je jedna ružna slika, senka onoga što je nekada bilo. Deo oko manastira je jedino mesto koje je sređeno i koje se redovno održava, dok je ostatak ostrva devastiran i potpuno prepušten zubu vremena.

Sadašnji stanovnici ostrva odavno ne vode brigu o njemu, a mnogi od njih imaju rešeno stambeno pitanje ali su zadržali svoj bungalov i izdaju ga nelegalno tokom letnje sezone.

Restoran koji se nalazi na najvišem delu ostrva je potpuno uništen, sav inventar je pokraden i polomljen, dečije igralište je takođe uništeno, a nekadašnji teren za mini golf jedva se prepoznaje  jer je zarastao u korov. U lošem stanju su i prijemnica, parkinzi, nekadašnji šankovi...

Opština se ne bavi pitanjem ostrva već dugi niz godina, a sve su prilike da nikada i neće.

Kako Ostrvo cveća izgleda danas možete pogledati na ovim fotografijama:

Razgovarali smo i sa meštaninom sela Brda, čiji je identitet poznat redakciji, a koji se sa setom priseća nekadašnjeg odmarališta.

''Nekada su meštani Brda i okolnih mesta dolazili i okupljali se u dane verskih praznika bez obzira na vreme komunizma, i katolici i pravoslavci na dan svete Trojice, bilo je pesme, veselja, druženja... U crkvi sada služe neki drugi sveštenici, iz drugih država koji su uveli nove običaje i propagiraju nacionalizam pa niko od starosedelaca Brda više ne ide tamo, na žalost", kaže meštanin za Mondo.me i dodaje da je ostrvo nekada bilo idealno za letovanje, te da su se u odmaralištu zapošljavali stanovnici okolnih naselja.

"Sada ovde možemo zateći samo pustoš, užas i tugu. Žao mi je tih nekih ljudi, ali 80 odsto njih je rešilo stambeno pitanje, i dalje ovde stanuju, a izdaju svoje stanove ili obratno. Dok je naša omladina na Birou rada, ovde niču divlji restorani i niko ništa ne radi po tom pitanju", kaže ogorčeni meštanin.

Da li će Ostrvo cvijeća opet zablistati kao nekada, ostaje da se vidi...

Povezano

Sve vesti