mondo.rs

Englezi u frci od Rusa: Biće opasno, bolje ne ići

Autor:

Novinar londonskog "Gardijana", koji prati englesku reprezentaciju od Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine, napisao tekst o tome zašto Englezi NE BI TREBALO da idu na Mundijal u Rusiji.

Uz neizbežan politički kontekst, kakav je svakako diplomatski rat Velike Britanije i Rusije nakon nasilne smrti nekadašnjeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja, za koga Englezi tvrde da su ga otrovali Rusi, novinar "Gardijana" Filip Kornvol objavio je kolumnu o tome zašto bi za navijače reprezentacije Engleske bilo previše riskantno da ovog leta odu u Rusiju i bodre nacionalni tim na Mundijalu.

Novinar "Gardijana" je podsetio na Evrpsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine kada su ruski huligani kidisali na Engleze, ostavljajući za sobom krvave glave i pustoš (dvojici Engleza je trajno promenjen život zbog povreda glave), već u uvodu zaključivši da su to dovoljno dobri razlozi za izbegavanje Rusije.

Ipak, hiljade navijača Engleske, već je uplatilo odlazak u Rusiju (Kaljiningrad, Volgograd...) i šanse da odustanu su minimalne, dodaje novinar "Gardijana".

"Kada su ruski huligani napali Engleze pred utakmicu ove dve reprezentacije u Marseju 2016. godine, francuske vlasti su saopštile da je reč o grupi od oko 150 dobro utreniranih napadača, od kojih su pojedini bili i dobro 'naoružani'. Bilo je, nažalost, i dovoljno Engleza spremnih za kavgu i nevolje, ali je postojala i jasna razlika između par pijanih sa jedne strane i organizovanih Rusa, sa druge strane, koji su imali šipke, čekiće... I dok su britanske vlasti jasno i odmah osudile engleske huligane, odgovor i stav Rusa bio je drugačiji", navodi novinar "Gardijana".

Podsetio je na izjavu zvaničnika Ruske fudbalske unije i političara Igora Lebedeva koji je, maltene, pohvalio tuču ruskih i engleskih navijača na stadionu u Marseju tokom utakmice (završeno 1:1).

"Ne vidim ništa loše u tome što su se navijači potukli. Sasvim suprotno: Bravo, momci! Samo tako!".

U tekstu "Gardijana" se podseća i da je ozloglašeni ruski huligan Aleksandar Šprigin dva puta deportovan iz Francuske tokom Evropskog prvenstva.

"Neredi i nasilje nisu bili iznenađenje...  Pre Evropskog prvenstva u Francuskoj, Engleska se pre toga susrela sa Rusijom oktobra 2007. godine, a na toj utakmici ruski navijači su gađali svim i svačim suparničke navijače. Utakmice u ruskom prvenstvu ili one koje ruski klubovi igraju u Evropi često su praćene raznim vidovima nasilja koje ne možete da vidite u Velikoj Britaniji", piše novinar "Gardijana".

On sumnja u iskrenu borbu ruskih vlasti protiv huligana i iskrenost predstavnika ruskih vlasti da će Mundijal proteći bezbedno i u miru.

"Sudeći prema onome što se događalo u Marseju i kako su tada reagovali pojedini nosioci vlasti, ovakve tvrdnje ne bi trebalo smatrati ozbiljnim. Organizovane bande i dalje sprovode nasilje na fudbalskim terenima", napisao je novinar "Gardijana", navodeći slučajeve kada su "navijači" moskovskog Spartaka ispalili raketu na sudiju meča protiv Maribora u Ligi šampiona ili nedavnu tuču u Bilbau, pred utakmicu Lige Evrope.

Ruski huligani seju strah: "Englezi, dobro nam došli" (VIDEO)


Novinar londonskog lista Filip Kornvol dodaje i da je rasizam gotovo normalna stvar u Rusiji, ističući da su agresivne parole i skandiranje, vređanje igrača po rasnoj osnovi, bacanje banana na teren kao "dobar dan".

"Dok ruski klubovi dobijaju kazne od UEFA zbog rasizma, Ruska fudbalska unija kažnjana tamnopute igrače zbog odgovara na te uvrede! U februaru ove godine, navijači moskovskog Spartaka su na Twitter-u postavili fotografiju svog fudbalera iz Brazila kako se sunča, uz komentar: 'Pogledajte kako se čokolada topi na suncu!'", piše novinar "Gardijana".

Potkačio je i Svetsku fudbalsku federaciju (FIFA).

"Naravno, odluku da Rusija bude domaćin svetskog prvenstva donela je FIFA, telo koje je rastrgnuto hapšenjima visokih funkcionera posle skandala u vezi sa korupcijom", dodaje novinar.

I pored svega ovoga, mnogi engleski navijači biće u Rusiji na Mundijalu.

NIKO IZ BRITANSKIH VLASTI NA MUNDIJALU

Britanska premijerka Tereza Mej u sredu saopštila da će Britanija proterati 23 ruskih diplomata za koje sumnja da su špijuni, što je "najveće proterivanje diplomata" od perioda Hladnog rata. Ujedno, njen kabinet odlučio je da nijedan politički predstavnik Velike Britanije, niti član kraljevske porodice ne ide na Mundijal u Rusiji.

"Ja neću. Ili bar - najverovatnije neću biti tamo. Deo mene smatra da nije vredno preuzeti toliki rizik i da bih odlaskom tamo dao na neki način legitimitet odluci da Rusija bude domaćin turnira. Ipak, posle 25 godina gledanja Engleske na raznoraznim svetskim prvenstvima širom sveta, ne bih voleo da to propustim. Ako Engleska dođe do polufinala, biću u avionu za Rusiju...", napisao je on, uz zaključak:

"Navijač Mančester junajteda, koji je išao u Rostov na utakmicu Lige Evrope, bio je šokiran kada je u hotelskoj sobi video uputstvo o tome šta treba da radi u slučaju da ga kidnapuju. Odlukom da Rusiji dodeli domaćinstvo, FIFA je kidnapovala moje nade, baš kao i nade svakog navijača Engleske".

Povezano

Sve vesti