mondo.rs

Da bi vam kosa bila zdrava i lepa, perite je OVAKO

Autor:

Postoji način da bez mnogo muke imate zdravu i lepu kosu. Evo o čemu je reč.

0
A- A A+
kosa, devoka, žena, riđa, smeđa, frizura, frizer, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Kineskinje već vekovima unazad koriste pirinčanu vodu za negu kose, a najbolje od svega je što možete sami da je pripremite kod kuće i što nećete imati "haos" na glavi, kao kada je reč o maskama sa jajima i slično.

Pirinčana voda je bogata mineralima i vitaminima, zbog čega je dobra čak i kao napitak. Sasvim sigurno ne može da šteti ni vašoj kosi, naprotiv. U prilog tome govori i postojanje kineskog plemena "red jao", koje još nazivaju i "zlatokose".

Žene iz tog plemena već vekovima unazad neguju kosu pirinčanom vodom, a selo u kojem žive čak je dobilo sertifikat Ginisove knjige rekorda kao selo gde žive žene sa najdužom kosom.

Dakle, sasvim sigurno onda znaju ponešto o nezi kose, a sa njihovom teorijom o tome koliko je pirinčana voda dobra za kosu je saglasna i nauka.

Studije pokazuju da pirinčana voda bogata inositolom, ugljenim hidratom koji pomaže oštećenoj kosi da "ozdravi".

Inositol ostaje u vlasima čak i nakon ispiranja pirinčane vode i postaje kao štit koji štiti kosu od oštećenja. Ova voda sadrži i aminokiseline koje jačaju oštećene krajeve dlake, pojačavaju volumen i čine da kosa izgleda sjajno i svilenkasto.

Dakle, pirinčana voda je odlična za kosu, a najbolje od svega je što nema nikakvih neželjenih efekata.

Postupak pripreme ne treba mnogo objašnjavati - skuvate šolju pirinča i voda koja vam ostane nakon toga je ključala pirinčana voda. Jedino što se preporučuje da sipate malo više vode nego što inače stavljate kada kuvate ovu namirnicu.

Pirinčana voda je odlična kao regenerator, pa evo kako da je koristite.

U šolju pirinčane vode dodajte nekoliko kapi mirišljavog ulja ruzmarina, lavande ili kamilice. Na kosu nanesite šampon, a zatim preko sipajte pirinčanu vodu. Ostavite da stoji između pet i 20 minuta, u zavisnosti od toga koliko imate vremena. Blago masirajte kosu i kožu glave za to vreme, a zatim uobičajeno isperite kosu.

Pirinčanu vodu za negu kose koristite barem jednom nedeljno da biste videli poboljšanje u teksturi i zdravlju kose.

Ako želite, u pirinčanu vodu možete da dodate i malo zelenog čaja, za dodatni sjaj i jačanje kose.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.