Vežbanje skraćuje porođaj!

Autor:

Brojni pozitivni efekti vežbanja u trudnoći su i naučno dokazani.

0
A- A A+

Aktivan životni stil tokom trudnoće može značajno da smanji vreme trajanja porođaja, zaključeno je nakon sprovedenje studije.

Pozitivni efekti vežbanja u trudnoći su brojni: ublažavanje bola u leđima, podizanje nivoa energije, brži oporavak nakon porođaja, samo su neki.

Novo istraživanje koje je sprovedeno na Tehničkom univerzitetu u Madridu otkrilo je da vežbanje u trudnoći može da utiče i na trajanje porođaja.

Tim istraživača predvođen profesorom Rubenom Barakatom sproveo je studiju u kojoj je učestvovalo 508 zdravih žena koje su nasumično podeljene u dve grupe. Od toga su 253 žene stavljene u kontrolnu grupu, dok je 255 bilo u grupi za vežbanje.

Dame koje su bile u drugoj grupi tokom trudnoće su imale umerene aerobne vežbe, koje su radile tokom tri nedelje.

Istraživači su onda analizirali razne faktore porođaja tih žena, uključujući i trajanje svakog porođaja, način porođaja, broj kilograma koje su dobile u trudnoći, korišćenje ili nekorišćenje epidurala i težinu bebe.

Došli su do zaključka da su se majke koje su tokom trudnoće imale aerobne treninge kraće porađale, u odnosu na žene koje nisu vežbale.

"Vežbanje tokom trudnoće, naravno uz nadzor stručnog lica, smanjuje vreme trajanja porođaja", saopštili su naučnici.

Žene koje su bile u grupi za vežbanje takođe ređe koriste epidural pri porođaju, a primećeno je i da su novorođenčad majki koje nisu vežbale znatno veća od proseka.

Povezano

Sve vesti