Skidate šminku maramicama?

Autor:

Maramice za skidanje šminke su OK za uklanjanje karmina ili senke za oči, ali stručnjaci upozoravaju da razmislite dva puta pre nego što svoju rutinu skidanja šminke zamenite ovim.

Vlažne maramice za skidanje šminke su praktične jer njima brzo uklonite šminku, a posebno su zgodne kada idete na neko putovanje. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovaj proizvod više šteti nego što koristi jer jedva da ukloni spoljašnji sloj šminke i bakterija koje su se nakupile na koži tokom dana.

Dermatolozi naglašavaju i da maramice za skidanje šminke mogu da uzrokuju iritaciju kože, pojavu bubuljica i rano starenje kože.

Evo šta kažu stručnjaci, kako tačno ove maramice utiču na kožu.

Koža ostaje prljava

Kozmetičarka Džoana Vargas koja među svojim klijentima ima i Evu Mendes, kaže da o vlažnim maramicama za skidanje šminke treba misliti kao o brzom rešenju.

Kada su vlažne maramice OK za skidanje šminke

Stručnjaci kažu da je u redu ako ih koristite nekoliko dana na putovanju, na primer. U redu je i da ih inače koristite za skidanje šminke, ali samo ako posle toga dobro očistite lice.

"Ja nisam fan vlažnih maramica za lice jer ne mogu temeljno da očiste kožu, zbog čega na licu ima ostataka šminke, prljavštine...", kaže Vargasova.

Kao tonici za lice, sredstva za skidanje šminke pomažu da se sa kože ukloni višak ulja i mrtve ćelije kože.

Kozmetičarka Danuta Mijelok kaže da ako skinete šminku vlažnom maramicom, zapravo samo pomerate prljavštinu po licu.

"Osećate kao da radite pravu stvar, a to je u stvari užasno za vašu kožu", kaže ona i dodaje da je OK koristiti maramice nekoliko dana na putovanju, ali ne uvek.

Pored toga, dermatolozi kažu da nakon čišćenja vlažnim maramicama na licu ostaje hemikalija koje mogu da iritiraju kožu i izazovu alergijske reakcije.

Mijelokova dodaje da vlažne maramice mogu da budu prvi korak u skidanju šminke i negovanju kože, ali da nakon toga lice treba očistiti odgovarajućim tonikom, bez mnogo hemikalija.

Dehidriraju kožu

Vlažne maramice za skidanje šminke mogu da dehidriraju kožu i povećaju rizik od pojave bubuljica.

Mijelokova kaže da je razlog za to što sadrže dosta alkohola koji skida prirodna ulja sa kože.

"Naša koža je poput stomaka, trebaju joj dobre bakterija", dodaje ona i naglašava da su dobre bakterije slične probioticima, bakterijama koje se nalaze u digestivnom sistemu.

Veoma je važno čuvati dobre, a uklanjati loše bakterije, objašnjava kozmetičarka, jer u suprotnom koža reaguje tako što proizvodi više ulja, a to može da bude problem posebno kod onih koji već imaju masnu kožu. Isušivanje kože vlažnim maramicama podstiče proizvodnju prirodnih ulja.

Direktorka BeautyFix Medspa Odri Metnej kaže da sastojci koji koži daju osećaj vlažnosti, poput propilen glikola, nisu dobri.

Dermatolog dr Džošua Zajhner kaže da nema dovoljno podataka koji potvrđuju da isušivanje kože može da stimuliše veću proizvodnju ulja, ali dodaje da svakako može da dovede do iritacije i da poveća rizik od pojave akni.

On kaže da vlažne maramice za skidanje šminka oštećuju zaštitni sloj kože koji štiti od bakterija koje uzrokuju pojavu akni, i da isušuju kožu.

"Ako vam je koža suva, posle toga će biti još suvlja. Ukoliko imate masnu koža koja ima tendencije za pojavu bubuljica, maramice će učiniti da se te bubuljice i pojave".

Rano starenje kože

Da biste uklonili šminku vlažnom maramicom, morate prilično da pritisnete kožu, a taj pritisak može da je ošteti vremenom.

Pritiskanjem maramicama po koži dolazi do zapaljenja koje dalje vodi do ranog starenja kože i hiperpigmentacije, kaže dr Zajhner.

Pored toga, ove maramice ne čiste kožu dubinski, što znači da i nakon što skinete šminku na licu ostaju bakterije i prljavština.

I to, svakako, može da dovede do zapaljenja kože i da podstakne starenje kože.


Povezano

Sve vesti