Britanija: Rusi imaju zalihe "novičoka"

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson kaže da je Rusija nagomilala zalihe smrtonosnog nervnog agensa "novičok" koji je korišćen za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj.

Džonson tvrdi i da Rusi istražuju kako se takvo oružje može upotrebiti za ubistva.

"Zapravo imamo dokaze iz proteklih 10 godina da Rusija ne samo što istražuje upotrebu nervnih agenasa u svrhe ubijanja, već takođe stvara i nagomilava zalihe 'novičoka'", rekao je Džonson za BBC.

Britanija je ranije saopštila da je Rusija koristila nervni agens iz sovjetskog perioda pod nazivom "novičok" za napad na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju u prvoj poznatoj ofanzivnoj upotrebi takvog oružja na evropskom tlu od Drugog svetskog rata, dok Rusija poriče bilo kakvu umešanost, navodi Rojters.

Dokaz za trovanje - Putin se osmehnuo!? (VIDEO)

U međuvremenu, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da najverovatniji izvor "novičoka" može biti sama Britanija, ili Češka, Slovačka i Švedska.

Zaharova je u tom kontekstu pomenula i SAD, ali je navela da je to "pod znakom pitanja".

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u engleskom gradu Solsberiju, 4. marta.

 U Londonu je pre četiri dana nađen mrtav i ruski biznismen Nikolaj Gluškov koji je bio blizak saradnik preminulog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog. Istraga o ovom slučaju je u toku.

Četiri svetske sile: Rusija je kriva!

Povezano

Sve vesti