MONDO/Agencije

Ministarka: Vodimo računa i o ženama bez dece

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović o merama koje vlast donosi da bi pospešila natalitet. "Moramo da vodimo računa i o ženama koje ne mogu da rađaju", ukazuje ona.

Ministarka: Vodimo računa i o ženama bez dece Foto: MONDO/Mario Milojević ilustracija

Srbija stari i sva istraživanja pokazuju da nas je svakim danom sve manje. Čak postoje i dramatična upozorenja (izvor: UN) da bi do 2050. godine broj stanovnika u Srbiji mogao da opadne na 5,5 miliona.

Dramatični podaci: Srbija NESTAJE!

Jasno je da država mora nešto da preduzme, ali ne samo sloganima i porukama da "treba rađati", već i konkretnim merama, olakšicama za mlade ljude, mlade bračne parove, pojefinjenjem hrane i opreme za bebe...

O ovom pitanju i najavljenim merama Vlade Srbije, oglasila se i predsednica Korodinacinog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović koja je istakla da je veoma važno to što je Srbija počela da se bori sa niskim natalitetom, ali da pritom treba voditi računa i o ženama koje ne žele ili ne mogu da imaju decu.

"Moramo da vodimo računa i o ženama koje možda ne žele da budu majke, ne mogu da budu majke ili su majke jednog deteta. Da nikada ne dovedemo u pitanje... i da se ne delimo po tome ko ima ili nema dete. Ali, sa stanovništa države sam ponosna što smo počeli time da se bavimo. Nemamo samo papir kao mrtvo slovo na papiru, koji su vrteli u poslednjih 10 godina. Prvi put imamo konkretne finansijske rezultate", naglasila je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše mere za podršku rađanju.

Govoreći o pitanjima kao što je prekid trudnoće, Mihajlović je rekla da nijednoj žene neće biti uskraćeno nijedno pravo da bira da li će biti ili neće biti majka.

Ministarka: Pustite žene da rađaju kada one žele!

Ona je rekla da će Koordinaciono telo nastaviti da se bori za jednake uslove žena i muškaraca, kao i da se poveže materinstvo i karijera.

Upozorila je da Srbija godišnje gubi grad srednje veličine i istakla da zato treba da se poveća stopa nataliteta.

Rekla je da je mogla u javnosti da vidi napade na predsednika Aleksandra Vučića zbog njegovih izjava na tu temu i da ne razume u čemu je tu problem.

"Ne razumem šta je problema ako se kaže da imamo problem, odnosno nisku stopu nataliteta", rekla je Mihajlović.

Vučić: Bebe pod hitno, vlada sprema milione evra

Ona je poručila da zato moramo da nađemo načine da se poveća broj rođene dece u Srbiji.

Povezano

Sve vesti