Zašto se bebe mrdaju dok su u stomaku

Autor:

Novo istraživanje pokazalo je da pokreti bebe imaju i drugu "svrhu", osim da mami ne daju da spava.

0
A- A A+

Prvi put kad tokom trudnoće osetite da se beba pomerila je trenutak koji nikad nećete zaboraviti. I iako je pomeranje bebe sastavni deo normalne, zdrave trudnoće, nauka doskora nije bila sigurna zašto se to dešava.

Ali, novo istraživanje konačno je utvrdilo zašto se bebe toliko pomeraju u materici, i ne, to nije samo da bi mamu noću držale budnom.

Nova studija objavljena u stručnom časopisu Development kaže da se bebe pomeraju jer je to način da razviju snažne kosti i zglobove.

Naučnici sa Triniti koledža u Dablinu, u Irskoj, proučavali su embrione pilića i miševa i utvrdili da pokreti u materici stimulišu "molekularnu interakciju" koja ćelije i tkiva embriona pretvara u funkcionalno tkivo kostiju i zglobova.

U zavisnosti od toga gde se konkretna "nedefinisana" tkiva nalaze, pokreti ih usmeravaju da se transformišu ili u tkivo kosti ili u tkivo hrskavice.

Naučnici su otkrili da ako se beba ne kreće dovoljno u materici može da se desi da se rodi sa vrlo krhkim kostima, ili određenim abnormalnostima u razvoju zglobova. Rizik od ovih poremećaja postoji jer kao i kod odraslih ljudi, i kod beba je potrebno da zglobovi budu pokriveni glatkim slojem hrskavice da bi mogli pravilno da se pokreću.

"Naša otkrića ukazuju da bi u odsustvu embrionalnih pokreta ćelije koje treba da formiraju hrskavicu dobijale pogrešne molekularne signale, i ne bi se pravilno razvijale", kaže dr Pola Marfi koja je bila koautor ove studije, prenosi "Indipendent".

"U tom slučaju, ukratko, ćelije bi primale signal da 'prave kosti', umesto signala da 'prave hrskavicu'", objašnjava ona.

Pokreti bebe u stomaku su jedan od indikatora da je sa trudnoćom sve u redu.

Većina trudnica prvi pokret svoje bebe osetiće između 16. i 24. nedelje trudnoće, i do 32. nedelje bebe su sve aktivnije i aktivnije, a oko 32. nedelje, ta aktivnost se ne pojačava, ali ostaje prisutna.

Ako primetite bilo kakvu promenu u kretanjima vaše bebe, ako vam se učini da se beba pomera slabiji ili ređe nego što ste navikli, ako se beba primirila tokom dužeg vremenskog perioda, idite kod lekara odmah, za svaki slučaj.

Vežbanje skraćuje porođaj!

Bebin prvi sat iz minuta u minut

Tagovi:

Povezano

Sve vesti