Kakav dan!

Počelo je proleće, ali nije to sve što 20. mart čini posebnim danom...

Svetski dan sreće obeležava se svakog 20. marta još od 2011. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila Rezoluciju kojom je sreća prepoznata kao "osnovni ljudski cilj".

"Međunarodni dan sreće nije samo zabavna proslava, nego prilika da se podsetimo na to da je svet bolje mesto kada se povežemo i brinemo o ljudima oko nas", rekao je doktor Mark Vilijamson, suosnivač i direktor neprofitabilne organizacije "Akcija za sreću", koja okuplja 160 zemalja, partnerskih organizacija i istomišljenika.

Oni svake godine 20. marta organizuju različite aktivnosti širom sveta, kako bi promovisali sreću i pomogli stvaranje uravnoteženog društva, koje će se manje fokusirati na potrošnju i materijalno bogatstvo, a više na pomoć drugim ljudima i zajednicama.

I MONDO je ove godine organizovao akciju povodom Dana sreće - pitali smo svoje kolege, prijatelje, komšije...

ŠTA IH ČINI SREĆNIM?

"Upravo to - kada mogu drugome da pomognem, kada nekome izmamim osmeh, popravim raspoloženje, kada mi neko kaže da mu je mnogo lepo u mom društvu", rekla nam je Ana, jedna od učesnica ankete.

I nije jedina koju pomoć drugima čini srećnom.

"U poslednje vreme najsrećnijim me čini tuđa sreća, zadovoljstvo i uspeh", rekao nam je Srđan i dodao: "Ume da me oraspoloži i pomisao da sam započeo ili ostvario nešto što dugo pokušavam da uradim i ostvarim".

Zdravlje je mnogima na prvom mestu, ali ne samo lično: "Zdravlje i dobro raspoloženje najbližih me čini srećnim", rekao nam je Dejan.

"Srećna sam kada mi prijatelji jave lepe vesti - da su zaljubljeni, da spremaju venčanje, da stižu bebe, novi posao, novi uspeh, ali i kada ja nižem uspeh za uspehom. Važno mi je kada su svi oko mene zdravi", objasnila nam je Jelena.

Osim zdravlja, srećnim nas čini i ljubav.

"Porodica, ljubav, razumevanje, podrška, to me sve čini srećnim", rekao nam je Bane, "sveži" tata, a slične odgovore smo dobili i od ostalih roditelja.

"Srećna sam kada mi je klinac dobro, kada kupim novu knjigu ili dobijem cveće na poklon", bila je iskrena mama Jeca.

"Sinovljev osmeh, ženin zagrljaj, porodični ručak, odlazak na pivo sa najboljim drugarima, putovanja...", kaže Jovan i nije jedini koji je pomenuo ručak i hranu, kao uslove za sreću.

"Srećan sam kada moja žena napravi ručak dan ranije, pa ga samo podgrejem kad dođem kući umoran s posla", objasnio nam je Đorđe, a njegova supruga se nadovezala: "Mene čine srećnom slatkiši, ali i igranje sa decom, bebama i životinjama".

Ima i onih kojima je dovoljan "samo" sunčan dan. Lep je bio i odgovor jednog kolege koji kaže da ga "srećnim čine lepe uspomene".

Zanimljivo je da niko nije pomenuo kupovinu, ali je zato mnogo onih koji kažu da su "srećni kada imaju makar malo vremena samo za sebe".

I vera u Boga je nekima razlog za sreću, saznanje da "imam kome da se pomolim kada mi je teško", kako nam je odgovorila Ivana i dodala: "I ljubav mi je važna. Kada znam da sam voljena, ali i da imam koga da volim".

A koga to sve mi volimo, osim svoje dece i partnera?

"Mene srećnom čine moji prijatelji, kada pijem kafu sa drugaricama i kada se smejemo", kaže Nađa.

"Srećna sam kada mi mama dođe u goste i kada zajedno sedimo na terasi, jedemo lenju pitu, kada me njena ruka stegne i da mi signal da veruje u mene, kao da mi kaže da mogu da uradim sve što sam zamislila", objasnila nam je Ogla i dodala:

"Znam da će zvučati čudno, ali ja se skoro svaki dan osećam srećnom, bez nekog specijalnog povoda. Tako da ću slagati ako kažem da mora da postoji razlog ili osoba koji me čine srećnom. Ne, sreća je u meni. Ne znam kako da objasnim taj osećaj, ali nosim ga u sebi ceo život i verovali ili ne, uvek se zahvaljujem Bogu na tome".

Ona nije jedina koja je srećna tek onako: "Srećna sam čim se probudim! Još ako kroz prozor vidim Sunce, ništa mi više ne treba. Sreća, za mene, nije stanje, već moja odluka da se tako osećam", kaže Dragana, a sa njom se slaže i Kosana: "Ja sa srećom nemam problema - obuzima me po ceo dan, bez razloga i oduzima mi dah".

Šta vas čini srečnim? Pišite nam u komentarima...

Izvor: YouTube/NickSplat

18 načina da budete srećniji 2018.

Optimizam se uči

Tagovi: