mondo.rs

Kako se boriti protiv opadanja kose nakon trudnoće

Autor:

Među brojnim fizičkim promenama koje se dešavaju tokom devet meseci trudnoće, spada i pogoršanje kvaliteta kose. Evo kako da rešite taj problem.

Kako se boriti protiv opadanja kose nakon trudnoće Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Tokom trudnoće ćete blistati – vaša kosa će biti divna jer joj prija povišen nivo estrogena.

Međutim, kada se porodite, dolazi do pada estrogena i povećanja nivoa hormona stresa - kortizola, što vašoj kosi nikako ne prija.

Prve promene na dlaci možete da očekujete devet nedelja nakon porođaja, a računajte na opadanje kose za 30 odsto više nego što je to uobičajeno.

Kako da ublažite tu neprijatnost?

Koristite slabije šampone, one koji su za svaki dan, a kosu perite što češće - dva do tri puta nedeljno. Frizeri kažu da će masiranje kože glave prilikom pranja umanjuje stres i učiniti da se opustite i vi i vaša kosa.

Može da vam pomogne i tretman trombocitima plazme (PRP), koji se inače koristi za pacijente koji imaju alopeciju. Stručnjaci predlažu dva tretmana tokom tri meseca.

Proverite i da li možda imate manje gvožđa u krvi, što je čest problem kod trudnica i porodilja, a što može uticati i na kvalitet kose. Osim suplemenata, gvožđe možete da nadomestite i ishranom: konzumirajte više mesa, ribe, mahunarki, cvekle…

I šišanje može da pomogne - neće vam od makaza brže rasti kosa, ali dobar frizer će znati kako da vas ošiša, a da vam kosa deluje gušća.

I izbegavajte gumice za kosu, jer je tako dodatno opterećujete.

U svakom slučaju - ne očajavajte. Stanje u kojem se nalazite nije trajno, zajedno sa vašom bebom porašće i vaša kosa, ona nova, jača i zdravija.

Da bi vam kosa bila zdrava i lepa, perite je OVAKO

Kako da oštećena kosa opet bude sjajna

Šest zabluda o nezi kose

Povezano

Sve vesti