Kancelarija za KiM: Pozivni broj 381ostaje

Nakon što je sa Kosova saopšteno da se od 24. marta na Kosovu neće koristiti međunarodni broj Srbije, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju to dematuju i kažu da je to "najobičnija laž".

0
A- A A+
telefon, telefoni, brojčanik Foto: MONDO/Predrag VujićZa Srbe na Kosovu i Metohiji se ništa neće menjati ni u fiksnoj ni u mobilnoj telefoniji, a svaka tvrdnja Prištine o ukidanju pozivnog broja 381 je laž, kaže zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

Kako se navodi u saopštenju, Priština, kao i obično, namerno pogrešnim interpretacijama sporazuma o telekomunikacijama nastoji da stvori zabunu i nespokoj kod srpske populacije u pokrajini.

"Postoji jasno formulisan akcioni plan kojim je definisano šta se i kada dešava u kontekstu telekomunikacija, tako da je svaka tvrdnja o ukidanju pozivnog broja 381 za korisnike na Kosovu i Metohiji najobičnija laž", dodao je on, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Za Srbe na Kosovu i Metohiji se ništa neće menjati ni u fiksnoj ni u mobilnoj telefoniji, a Priština može po principu "što je babi milo to joj se i snilo" da želi šta joj je volja, dodaje se u izjavi Kozareva.

Ranije danas Telekom Kosova saopštio je da se od 24. marta na Kosovu neće koristiti međunarodni pozivni broj 381 Srbije, 386 Slovenije i 377 Monaka, prenela je Beta.

Navedeno je da će se koristiti samo 383, koji je dodeljen Kosovu, prema dogovorima Beograda i Prištine.

Međunarodni pozivni broj 381 je na Kosovu nastavljen da se koristi i posle ulaska međunarodnih mirovnih snaga.

"Sporazumom o telekomunikaciji koji je postignut u Briselu između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, je omogućio da ITU odredi Kosovu međunarodni pozivni broj 383, utvrđujući da je Regulatorni autoritet za elektronske i poštanske komunikacije Kosova (AKREP) jedini administrator koji može da komunicira i koordiniše adekvatne aktivnosti sa ITU", navodi se u saopštenju.

Prema ovom sporazumu, 383 je jedini međunarodni pozivni broj koji će se koristiti na Kosovu.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti