"Dajte deci ljubav, samo to im treba"

Jedan od kultnih filmova srpske kinematografije "Specijalno vaspitanje" snimljen je pre 30 godina. Sada je restauriran, da bi bio sačuvan. "Glumili su besplatno, to se oseća u filmu", kaže reditelj Goran Marković.

Goran Marković je te 1977. godine ušao u legendu srpskog i jugoslovenskog filma, a snimio je tek svoj prvi dugometražni film.

Bilo je to ostvarenje "Specijalno vaspitanje", u kojem je glumačku karijeru započeo Branislav Lečić. "Kad smo završili film je trajao 2,5 sata. Rekli su mi da je dobar, samo da treba da izbacim 40 minuta", priča 30 godina kasnije reditelj Goran Marković, koji je sa još nekolicinom protagonista filma dobio veliki aplauz u Jugoslovenskoj kiniteci, gde je premijerno prikazana digitalno restaurirana verzija ovog debitantskog filma.

Film prati priču dečaka Pere Trte (Slavko Štimac), vanbračnog deteta, koji živi u nemaštini sa majkom prostitutkom. Posle niza sitnih krađa, Pera, dečak iz provincije, biva uhvaćen i upućen u popravni dom za maloletne delinkvente u Beograd, u kojem glavnu reč vodi neurotični vaspitač Žarko Munižaba (maestralni Bekim Fehmiu).

U ono vreme, a govorimo o kraju 70-ih godina, bilo je hrabro snimiti film sa takvom tematikom. Štićenici popravnog doma, momci sa margine društva... Ali, Marković je osetio potrebu da snimi film nakon razgovora sa pedagogom iz jednog popravnog doma, koji mu je rekao ovo:

"Mi, socijalni radnici, u suštini radimo jedan besmisleni posao. Od trenutka kada je između jednog deteta i društva uspostavljen odnos progonjenog i progonitelja, stvar je završena - izgubljena".

"SMOKIJU" NAGRADA PULSKOG FESTIVALA

"Specijalno vaspitanje" je dobio mngo pohvala, nezvaničnih nagrada, a na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli Ljubiša Samardžić je dobio Zlatnu arenu za epizodnu ulogu Caneta milicionara, "anđela čuvara" Pere Trte.

Markovića je to "protreslo", podstaklo ga da na filmskom platnu ispriča potresnu priču, prožetu duhovitim dijalozima i situacijama, a u tome mu je nesebično pomogla "strašna" ekipa glumaca - Bekim Fehmiu, Slavko Štimac, Aleksandar Berček, Ljubiša Samardžić, Mića Tomić, Rade Marković, Slobodan Aligrudić, Cvijeta Vesić, Ratko Tankosić "Sarma"... Bio je to i film u kojem je debitovao Branislav Lečić.

Kada gledate film od pre tri decenije, shvatite da se neke stvari i nisu mnogo promenile. Osim što su maloletni delinkventni sada mnogo suroviji od "Fikreta", "Sarme" i drugih štićenika popravnog doma.

"Treba voleti ljude, treba voleti decu. Njima treba pružiti ljubav i onda, verovatno, neće otići na tu, pogrešnu stranu", kaže Marković.

Ono što je posebna vrednost filma, smatra reditelj, jeste energija koju su dali svi koji su učestvovali u stvaranju filma.

"Film smo snimali bez budžeta, svi su radili besplatno i to se oseća, to se vidi", rekao je Marković u sali Jugoslovenske kinoteke.

Na poklanjanju publici tek poneki akter filma. Mnogi, nažalost, više nisu živi, poput Bekima Fehmijua, Slobodana Aligrudića, Ljubiše Samardžića...

"Gde je 'Sarma'? Sad je bio tu", zapitao se Marković dok su na binu pozivani akteri filma. A onda se prisetio i izazvao smeh u sali: "On uvek negde nestane. U pola snimanja je prodao kostim za pivo!".

Bio je tu i legendarni Srđan Karanović, koji je dobio ulogu u filmu - modernog policajca.

"Dobio sam ulogu od 16 sekundi. Doduše, snimio sam još 12 sekundi, sa tekstom, ali je to Goran izbacio kasnije. Šta ćete, takav je život nas umetnika", nasmejao je Điđa sve u sali.

Restauriran film "Specijalno vaspitanje" biće na repertoaru Kinoteke 30. marta.

Povezano

Sve vesti