Super trik da brže "progovorite" strani jezik

Autor:

Istraživanje sprovedeno na unverzitetima u Cirihu i Frajburgu pokazalo je da slušanje stranih reči dok spavamo ubrzava proces učenja jezika.

1
A- A A+

učenje, studenti, đaci, škola, domaći Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

  Želeli biste da naučite neki strani jezik ali nikako da nađete vremena da se posvetite tome? Pa, možda vas obraduju rezultati novog istraživanja koji kažu da to možete i dok spavate.

Istraživanje sprovedeno na unverzitetima u Cirihu i Frajburgu pokazalo je da slušanje stranih reči dok spavamo ubrzava proces učenja jezika.

Tokom istraživanja, grupa od 60 govornika nemačkog jezika trebalo je da nauči parove reči na holandskom. Polovina ispitanika je slušala snimke tih parova reči u snu, polovina ih je te snimke slušala u budnom stanju.

Nekoliko sati kasnije, radili su testove i ispostavilo se da bolje rezultate imaju ispitanici koji su snimke slušali u snu.

Naravno, ne možete samo sebi da pustite CD i sutradan se probudite govoreći holandski, ali…

"Možete uspešno da 'aktivirate' samo ono što ste učili pre spavanja", kaže dr Bjorn Raš, koji je vodio ovo istraživanje. "Ako puštate jezik koji uopšte ne poznajete, nećete ništa postići."

Naučnici su otkrili i da se u snu najbolje uči tokom NREM faze, dubokog sna, bez snova, koji se obično događa u prvoj polovini noći.

Dakle, ako idete da spavate oko 11 uveče, najbolje rezultate možete očekivati ako sebi CD pustite između ponoći i dva ujutru, prenosi britanski "Indipendent".

Kada deca treba da počnu da uče strane jezike

10 razloga zašto deca treba da uče strane jezike

Povezano

Sve vesti