Turska jeftinija nego sedenje kod kuće?!

Autor:

Kažu da je Turska ove godine toliko jeftina da se turistima baš isplati - nekima je jeftinije nego da sede kod kuće.

8
A- A A+
istanbul, turska, plava džamija, džamija, islam, muslimani Foto: MONDO/Tamara Sekulović

Turski sektor turizma oporavlja se od ozbiljne krize prouzrokovane bombaškim napadima, diplomatskim sporovima i neuspelim pokušajem vojnog puča, piše Rojters i ocenjuj da će zbog velikih popusta biti potrebne godine da se Turska vrati na ranije ostvarivane prihode.

Dolasci stranih turista porasli su za više od 27 odsto u 2017. godini na 32,4 miliona, pre svega zahvaljujući snažnom prilivu ruskih turista, nakon što je rešen spor između Ankare i Moskve splasnula zabrinutost oko bezbednosti.

Pročitajte: Letovanje u Egiptu - "bagatela"

"Postoje pozitivni signali koji dolaze sa naših ključnih turističkih destinacija, ali generisani prihod je važniji od toga koliko ljudi dolazi", izjavio je direktor Asocijacije hotela Turske (TUROB) Timur Bajindir za britansku agenciju.

Prihodi od turizma skočili su za skoro petinu na 26,3 milijarde dolara u 2017, što je i dalje znatno niže u odnosu na 34,3 milijarde dolara generisanih u 2014. godini.

"Spustili smo cene toliko da turisti dolaze u Tursku jer su zaključili da bi više novca potrošili da ostanu kod kuće", izjavio je Bajindir.

Popunjenost soba porasla je za 18 odsto na 60,2 odsto u 2017, dok su cene pale za 12,4 odsto na 66,8 evra, što je upola niža cena nego u Italiji i manje od dve trećine od cene u Grčkoj ili Španiji, prema podacima TUROB-a i analitičke kompanije STR.

Prosečna potrošnja po posetiocu je pala na 681 dolar prošle godine sa 705 dolara u 2016. godini, prema podacima turskog instituta za statistiku.

Porast broja turista dolazi posle drastičnog pada u 2016. godini, kada je njihov broj smanjen za 11 miliona na 25,3 miliona gostiju, u odnosu na prethodne dve godine kada ih je bilo po 36 miliona.
To je prouzrokovalo gubitak u prihodima od oko osam milijardi dolara.

U ovoj godini, zvanična Ankara očekuje najmanje 38 miliona turista, izjavio je nedavno ministar za turizam Numan Kurtulmus.

Pročitajte: Letovanje u Grčkoj SKUPLJE i do 20 odsto!

Povezano

Sve vesti