Zabrana u Kanu!

Autor:

Ovo zvezde više neće smeti!

Organizatore filmskog festivala u Kanu "bije" glas da obožavaju da donose uvrnuta pravila, pa su tako, navodno, od 2015. u Kanu zabranjene cipele bez štikle. Navodno je čak grupa žena ostala ispred sale na projekciji filma "Kerol", jer nijedna nije nosila visoke potpetice.

Ove godine, umetnički direktor festivala Tijeri Fremo doneo je odluku da zabrani – selfije. Ne slikanje mobilnim telefonima uopšte, već samo pravljenje selfija.

"Na crvenom tepihu, ta praksa deluje prostački i značajno usporava tok premijere ili događaja. Smatramo da konstantno pravljenje selfija zaista unižava iskustvo na crvenom tepihu, ali kvari i ugled festivala," rekao je on za "Le film francais".

Fremo je i prethodnih godina radio na tome da minimizira ovu praksu, ali sada, kaže, morao je da prelomi i uvede zvaničnu zabranu. Nije precizirao na koji način će oni koji ipak pokušaju da naprave selfi biti sankcionisani.

Druga velika izmena ovogodišnjeg festivala je ta da su ukinute press projekcije za novinare, koje su obično bile tokom dana. Sada će novinari, zajedno sa glumcima i ostalim zvanicama, gledati filmove uveče.

"Uzbuđenje će tako biti na najvišem nivou, jer će postojati samo jedna prilika da se pogleda film, koja će biti pravo gala iskustvo," rekao je Fremo.

Zameraju mu, međutim, to što će ovakva praksa novinarima otežati obavljanje posla. Do sada su filmove gledali pre svih, i na osnovu njih pisali kritike ili pripremali pitanja za crveni tepih, a sada će film gledati zajedno sa svima ostalima.

Umetničkom direktoru zamera kritičar "Veniti fera", koji godinama izveštava iz Kana.

"Odluka festivala da 'strpa' sve zvanice u jednu relativno malu salu nužno znači da će neki novinari ostati ispred. To pojačava raslojavanje na klase među pripadnicima medija, i onemogućava im da, nakon projekcije, urade još nešto ili uživaju u noćnim zabavama, jer će cele noći morati da pišu kritike filmova. Kan nam je na ovaj način upropastio čitavo iskustvo zarad veće gužve na premijeri, umesto da usvoji politiku kakvu Berlin neguje već godinama – da novinari ujutru gledaju filmove, ali da ne smeju da objave ni reč dok se večernja premijera ne završi," smatra Ričard Loson.

Ove godine, festival u Kanu biće održan od 8. do 19. maja.

Izvor: YouTube/Hollywoodreporter

Tagovi:

Povezano

Sve vesti