• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako i dalje imate akcije aerodroma Nikola Tesla...

Izvor Tanjug

Svi građani Srbije koji su dobili po jednu besplatnu akciju Aerodroma "Nikola Tesla", a u međuvremenu je nisu prodali, imaju pravo na dividendu po osnovu isplate jednokratne koncesione naknade koncesionara Vansi Erportsa.

 Dividende aerodroma Nikola Tesla Izvor: MONDO, Lana Stošić
Izvor: MONDO, Lana Stošić

Takođe, imaju pravo i na dividendu tokom 25 godina trajanja koncesije, a u zavisnosti od rezultata poslovanja Aerodroma, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Javnim ugovorom o koncesiji, kako se objašnjava u pisanom odgovoru Vlade, vlasništvo nad kapitalom AD Aerodrom "Nikola Tesla" se ne prenosi, niti koncesionar stiče pravo raspolaganja nad akcijama Aerodroma, a akcionarima će tokom perioda trajanja koncesije Aerodrom "Nikola Tesla" isplaćivati dobit u vidu dividende na osnovu odluka Skupštine akcionara.

Podsećaju da su u objavljenom Javnom pozivu za koncesiju nad Aerodromom navedene jednokratna koncesiona naknada, koja predstavlja avansnu uplatu, kao i godišnje koncesione naknade koje je koncesionar dužan da plaća u zavisnosti od rezultata svog poslovanja.
Koncesionar beogradskog areodroma, Vansi Erports, ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra, a isplata će se vršiti kroz dividendu, i to Republici Srbiji 417 miliona evra i malim akcionarima 84 miliona evra.

"Godišnja koncesiona naknada će se takođe raspodeljivati Republici Srbiji i malim akcionarima kroz dividendu po akciji svake godine", preciziraju iz Vlade, ali naglašavaju da "akcionari posedovnjem akcija društva ne stiču pravo na koncesionu naknadu već na dividendu po osnovu dobiti koje AD Aerodrom "Nikola Tesla Beograd" ostvari".

Kako navode, koncesione naknade (jednokratna i godišnje) predstavljaju prihod za Aerodrom "Nikola Tesla" i akcionarima će tokom perioda trajanja koncesije, Aerodrom isplaćivati dobit u vidu dividende na osnovu odluka Skupštine akcionara.

Dividenda na akcije se isplaćuje akcionarima u skladu sa pravima koja proizlaze iz akcija koje poseduju na Dan dividende.

"Dan dividende je 31. 12. one godine u odnosu na koju se dobit raspoređuje i određen je Statutom AD Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd. U skladu sa Statutom društvo može plaćati i privremenu (međudividendu) u bilo koje vreme između redovnih sednica Skupštine, ako su za to ispunjeni uslovi propisani zakonom i u zavisnosti od ostvarenog i naplaćenog prihoda. Pravo na međudividendu imaju akcionari na dan međudividende", naznačava se u odgovoru.

Iz vlade podsećaju da će mali akcionari primiti dividendu za 2017. godinu kao i dividendu za 2018. godinu po osnovu ostvarenih rezultata Aerodrom "Nikola Tesla", koji, kako ističu, ostaje operater aerodroma i nastavlja sa redovnim aktivnostima do prenosa dozvole aerodromskog operatera na koncesionara.

Prema poslednjim podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, trenutno je u vlasništvu građana 3. 297. 810 akcija ove srpske kompanije, što čini 9,6 odsto od ukupne emisije akcija.

Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina potpisan je pre dva dana sa francuskom kompanijom Vinči erports (Vinci airports), u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministara.

STIGLE GAZDE: "Nikola Tesla" Francuzima na 25 g.

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ceda

25 dinara po akciji :D Zeno, pakuj se, vodim te na kokice...

Cox

Nema od dividende ništa, kao i većina stranih kompanija friziraće rezultate i prikazvati gubitak ili pozitivnu nulu..

NeckoPerecko

Zamlacuju narod za 1000 din akcija, dok oni zgrcu milione.

special image