Hleb i mršavljenje, hleb za doručak
Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

"Parče hleba ujutru dovodi do slabijeg odgovora glukoze i manje goji nego isto to parče hleba pojedeno uveče", kaže vodeća autorka studije dr Danijela Jakubovic.

Ona tvrdi da je doba dana - kada jedete i koliko često jedete - mnogo važnije od toga šta jedete i koliko kalorija unosite.

Studija je pokazala da su ljudi koji su jeli obilan doručak, malo manje obilan ručak i malu večeru izgubili četiri puta više kilograma u odnosu na osobe koje su jele šest obroka tokom dana.

U ovom testiranju su učestvovali ljudi oboleli od dijabetesa i gojazne osobe, ali je ovo dobar indikator kako bi prosečna osoba mogla da skine višak kilograma.

"Postoji više dokaza koji pokazuju da je vreme obroka i distribucija ugljenih hidrata tokom dana važan deo mršavljenja i dugoročne kontrole kilaže", kaže ona.

"Optimalna glukoza, i samim tim regulacija insulina, najmoćnija je stvar koju svako od nas može da uradi da bi dugoročno održao zdravlje i vitku liniju, a unošenje kontrolisane količine ugljenih hidrata je najlakši način da se to postigne".

Na primer, nutricionistkinja kaže da je tost hleb sa puterom od kikirikija i bananom, na primer, odličan obrok za početak dana.

Na primer, nutricionistkinja kaže da je tost hleb sa puterom od kikirikija i bananom, na primer, odličan obrok za početak dana.