Evo šta sve Facebook zna o vama i s kim to deli

Autor:

Facebook sakuplja mnoge podatke o vašim aktivnostima na toj mreži, ali i van nje. Pogledajte šta sve tačno Facebook zna i ima o vama.

Evo šta sve Facebook zna o vama i s kim to deli Foto: MONDO portal/Marko Čavić

Na jednom mestu, vrlo pregledno i jasno imate mogućnost da vidite šta Facebook zna i ima o vama, uključujući i oglašivače s kojima je društvena mreža podelila vaše podatke.

Cukerberg o korisnicima: Glupaci mi veruju. Asanž svima nama: Brišite Fejs!

Da biste u jednom arhiviranom fajlu dobili sve što Facebook ima u vezi sa vašim nalogom ispratite sledeće korake:

- Pokrenite Facebook sajt
- Otiđite do trougla u gornjem desnom uglu i izaberite Podešavanja
- Odmah ispod svih opcija u glavnom prozoru je Preuzmite kopiju svojih Facebook podataka link, na koji, naravno, kliknite
- U novom prozoru kliknite na zeleno dugme Arhiviraj
- Unesite svoju lozinku za Facebook
- Kliknite na Start My Archive
- Pokreće se arhiviranje i obaveštenje o preuzimanju će vam biti dostavljeno na mejl adresu, koja je priključena uz Facebook nalog
- Kliknite na U redu i nastavite dalje sa korišćenjem Facebook mreže.

Za više detalja o ovoj opciji potražite objašnjenja u odeljku Facebook Help.

Dužina trajanja arhiviranja i veličina fajla koji će vam biti isporučen zavise isključivo od toga koliko ste aktivni bili na Facebook mreži i od toga koliko toga ste o sebi otkrili Facebook i drugim potraživačima vaših informacija.

ANKETA: "Obrišite Facebook, vreme je"

Kada mejl stigne (naš je stigao za oko 10 minuta) u njemu se nalazi link za preuzimanje datoteke tj. arhive. Vodi vas opet na Facebook, gde ćete ponovo morati da ukucate svoju lozinku i preuzimanje arhive je započeto. Naša je imala skoro 300 megabajta i s obzirom na to da se radi o tekstualnom fajlu prilično je pozamašna… Svašta se tu nalazi - očigledno!

Kad preuzmete i pregledate podatke pogledajte kako da izbacite SVE aplikacije, igre i oglašivače koji sakupljaju vaše podatke i/ili ih dele sa Facebook mrežom OVDE!

Da li ćete i vi obrisati Facebook nalog nakon svega?

Ako se odlučite da obrišete Facebook nalog, uradite to na jedan od ovih načina.

Ipak, spremite se na progon te društvene mreže i činjenicu da čak i kad obrišete svoj nalog vaši podaci ostaju i dalje na serveru Facebook kompanije i mogu biti deljeni u okviru Pravila korišćenja, na koja ste pristali samim pristupom Facebook mreži.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Sve vesti