Da li šminka može da štiti od sunca

Autor:

Ima li smisla kupovati šminku sa nekim faktorom zaštite od sunca ili je to samo bacanje novca?

0
A- A A+
rumenilo, šminka, šminkanje Foto: MONDO/Nataša Petrović

Šminka koja ima neki stepen zaštite od sunca deluje kao dobitna kombinacija: izgledate lepo i nećete ostariti pre vremena, pošto umanjujete rizik od preranog stvaranja bora kao posledice izlaganja suncu. Ali, kao i mnogi "dva u jedan" proizvodi (znate, recimo, one "hibride": šampon i balzam za kosu i slično), ovaj koncept bolji je u teoriji nego u praksi.

Tehnički, SPF (faktor zaštite od sunca) u puderu isti je kao onaj u mleku za sunčanje, i samim tim trebalo bi i da radi isto - da štiti kožu od oštećenja izazvanih sunčevim zracima.

Ali, postoji nekoliko detalja koje bi trebalo da znate, da ne biste završili sa opekotinama. Ili borama pre vremena…

Da li je šminka sa SPF efikasna kao mleko za sunčanje

"Da bi se postigao efekat zaštite koji odgovara onome što piše na deklaraciji, trebalo bi da nanesete oko dva miligrama proizvoda po kvadratnom centimetru kože, što bi odgovaralo količini veličine recimo kovanice od dinara za celu površinu lica", kaže dermatolog dr Sonija Batra iz Santa Monike.

Ovo je veliki problem, kaže ona: "Vrlo retko ljudi nanose dovoljnu količinu, čak i kad stavljaju mleko za sunčanje. A kad se šminkaju, žene koriste još manje proizvoda", objašnjava dr Batra.

Uz to, nemojte zaboraviti da su proizvodi za zaštitu od sunca efikasni samo ako ih nanosite na svaka dva sata dok ste izloženi suncu. Da li nanosite puder ili podlogu na celo lice (u punoj količini) na svaka dva sata? Verovatno ne…

Zbog toga dermatolozi upozoravaju da većina proizvoda za šminkanje neće pružiti dovoljan stepen zaštite od sunca.

"Pacijentima obično kažem da je šminka sa SPF kao glazura na torti, podloge i puderi sa određenim faktorom zaštite mogu da pomognu, ali ne smete se osloniti samo na njih", kaže dr Batra.

Šta preporučuju lekari

Umesto da se oslanjate na šminku sa faktorom zaštite od sunca, trebalo bi da koristite hidratantnu kremu koja ima najmanje SPF 30. I to bi trebalo da bude deo vaše svakodnevne rutine, bez obzira na to kakvo je vreme, jer sunce može biti opasno i kad je napolju oblačno.

"Hidratantnu kremu koja ima bar SPF 30 trebalo bi svakodnevno nanositi na lice i vrat", kaže dr Batra.

Sačekajte da koža upije kremu, a zatim se našminkajte.

Ako ipak želite dodatno da se "osigurate" i kupite i šminku koja štiti od sunca, dermatolozi savetuju da pažljivo pročitate deklaraciju, da ne biste samo bacali novac. Ono što želite je šminka koja štiti i od UVA (od njih starimo pre vremena) i od UVB (od njih možemo da izgorimo) zraka.

Najbolji proizvodi bili bi oni koji imaju barem faktor 15 (SPF 30 je idealan) i sadrže aktivne sastojke kao što je recimo cink oksid ili avobenzon.

I imajte u vidu da se faktori zaštite koje pružaju različiti proizvodi ne sabiraju. Ako hidratantna krema ima SPF 30, a puder SPF 15, i dalje ste zaštićeni faktorom 30.

Proizvod koji obavezno treba da ima određeni faktor zaštite je balzam sa usne

"U usnama skoro da nema melanina, tako da je koža usana vrlo osetljiva i potrebna joj je dodatna zaštita", kaže dr Batra, dodajući da su uvek bolji izbor proizvodi koji "matiraju" usne, jer oni koji imaju "visoki sjaj" privlače sunce i mogu da ubrzaju oštećenja kože, prenosi Women's Health.

Podsetite se na vreme:

zaštita od sunca Foto: MONDO/Mario Milojević

Povezano

Sve vesti